Partea întunecată a oraşului luminii: Catacombele Parisului
Cunoscut şi sub numele de Oraşul Luminilor, Parisul are şi o parte întunecată ce constă într-o reţea de tuneluri subterane, create la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
"Cimitirul Inocenţilor" a fost folosit timp de aproape zece secole, devenind un focar de infecţie pentru toţi locuitorii din apropiere. După mai multe plângeri, Consiliul de Stat a decis, în 1785, închiderea şi evacuarea cimitirului.Astfel, osemintele a milioane de parizieni au fost trasferate în catacombele subterane din capitala franceză, în perioada 1786-1788, dar până în 1814 în acest loc au fost aduse şi osemintele din alte cimitire pariziene, în prezent aici aflându-se rămăşiţele a peste 6 milioane de parizieni.
Catacombele au atras privirile curioşilor încă de când au fost create. Accesul în galerii se face prin intermediul unui puţ dotat cu scări, traseul de 20 de metri oferindu-ţi timpul necesar pentru a te obişnui cu întunericul şi temperatura de circa 10 grade. O galerie din secolul al XVIII-lea conduce la un nivel inferior, unde accesul vizitatorilor a fost interzis din 1995 până în 2006, când au fost efectuate lucrări de renovare. Galeriile de oase sunt structurate pe trei nivele şi se întind pe o suprafaţă de aproximativ 300 de kilometri, dar numai o mică parte, de aproximativ 1, 5 km, poate fi vizitată de curioşi.
În fiecare an, catacombele din Paris sunt vizitate de peste 250.000 de turişti, însă în prezent sunt închise pe termen nelimitat. În septembrie 2009 ele au fost vandalizate, oasele fiind împrăştiate de-a lungul traseului accesibil publicului.