Nobilul și invincibilul oraș Porto

📁 Călătorii în istorie
Autor: Andreea Lupşor

Porto, al doilea cel mai mare oraș al Portugaliei, este renumit pentru centrul istoric înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru apusurile pitorești de pe malurile râului Douro și, bineînțeles, pentru vinul ce-i poartă numele.  

Denumirea romană a orașului, Portus Cale, a dat numele Portugaliei, fapt ce atestă importanța orașului în istoria peninsulei iberice. Porto este, după Lisabona, al doilea cel mai mare oraș din Portugalia și se află în nordul țării. Se spune despre Porto – iar localnicii își asumă cu mândrie acest lucru – că este diferit de restul țării – o Porto é uma nação, adică „Porto e o națiune [în sine]”. Caracterul distinct și l-a câștigat datorită istoriei sale ca mare centru comercial dominat nu de nobilime, ci de burghezia locală și comercianții englezi care făceau afaceri aici.

„A muito nobre, sempre leal e invicta cidade do Porto” – Nobilul, mereu loialul și invincibilul oraș Porto

Orașul s-a dezvoltat pe mai multe dealuri destul de abrupte, așa că o plimbare cât e ziua de lungă prin Porto s-ar putea să fie obositoare pentru mulți. O astfel de plimbare invită însă la pauze dese, în care puteți degusta specialitatea locală nr. 1:vinul dulce și tare care poartă numele orașului – vinul de Porto. În zona turistică a orașului – Ribeira și Baixa – predomină străduțele înguste, așa că transportul în comun nu ajută decât până la un punct;cel mai bine e să iei străzile la pas, oricât de solicitant ar fi dpvd fizic.

Centrul istoric al orașului Porto a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1996. Arhitectura sa surprinde evoluția și succedarea curentelor, de la romanic, gotic și renascentist, la baroc, neoclasic și modern.

Sunt de vizitat centrul istoric, cu clădirile și zidurile medievale bine conservate;cartierele mai noi, baroce și neoclasice. Impresionante sunt și podurile moderne ale orașului – nu degeaba Porto e cunoscut ca orașul podurilor. Dacă aceste poduri vă duc cu gândul la Turnul Eiffel din Paris, să știți că nu e o coincidență – Ponte Dona Maria a fost proiectat de Gustave Eiffel (cu 12 ani înaintea Turnului parizian), iar Dom Luís I de un inginer colaborator al său.

Fez este cartierul aflat pe marginea Atlanticului, poate cel mai sofisticat dintre cartierele orașului. Are o zonă de promenadă superbă și câteva plaje, din păcate prea stâncoase pentru înot (mai accesibilă este Praia do Carneiro). Cel mai aglomerat cartier al orașului este Ribeira, care atrage cei mai mulți turiști;este totodată, spun mulți, cea mai fermecătoare parte a orașului. Din Vila Nova de Gaia, sau mai simplu Gaia, de partea cealaltă a râului Douro, peste Dom Luís I, se admiră faimoasa panoramă a orașului Porto, cea care apare pe toate vederile. Tot aici se află cele mai mari depozite de vin de Porto, care pot fi vizitate (cu degustările de rigoare).

Ediția estivală a revistei Historia Digital pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

Cumpără Acum

Mai multe