Moștenirea medievală: cele mai frumoase cetăți fortificate din România
Pe teritoriul României există numeroase cetăți fortificate medievale, ce constituie un patrimoniu vital. Istoria tumultuoasă din spațiul românesc medieval a făcut ca domnitorii și conducătorii să se îngrijească de apărarea orașelor cu importanță strategică. Unele renovate și bine conservate, altele afectate și în ruine, fiecare dintre aceste cetăți spun istoria locului și a unor personalități importante din istoria românească. Iată o selecție scurtă a unor astfel de cetăți fortificate care încă păstrează aerul epocilor trecute și care atrag numeroși turiști, atât români, cât și străini:
Cetatea Devei
Cetatea romanică a Devei a fost construită pe un deal vulcanic în secolul al XIII-lea, în anul 1269. La poalele dealului se întinde orașul Deva, înconjurată de păduri dese, Cetatea oferind o imagine panoramică spectaculoasă a orașului. În trecut, datorită poziționării sale strategice, a fost ținta unor răscoale, precum cea a lui Horea din 1784, când stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni. În anul 1849, Cetatea Deva a fost distrusă în urma unei explozii puternice la depozitul cu muniție, care a aruncat în aer zidurile cetății, transformând-o într-o ruină. Sub dealul cetății se află Palatul Magna Curia, care este astăzi sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari a fost construită în secolul al XIV-lea, când a fost folosită drept una dintre reședințele principale ale domnitorului Vlad Țepeș. Aflată la aproximativ patru kilometri de Barajul Vidraru, Cetatea a fost amplasată pe vârful Muntelui Cetățuia. Cei care doresc să viziteze cetatea trebuie să se înarmeze cu multă energie, căci trebuie să urce 1480 de trepte. Dar efortul va fi cu siguranță răsplătit:din cetate poate fi admirată o priveliște încântătoare a barajului și a Munților Făgăraș.
Cetatea Neamț
Cetatea Neamț a fost construită de domnitorul Petru Mușat, în secolul al XIV-lea. Dar „epoca sa de aur” a fost în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, când era un important punct de apărare, fiind bine fortificată, cu ziduri înalte și șanțuri adânci care împiedicau inamicul de la a o cuceri. Aflată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, la o altitudine de 480m și o înâlțime de 80m față de nivelul apei Neamțului, Cetatea străjuia în perioada medievală valea Moldovei și a Siretului, precum și drumul spre Transilvania, fiind un adevărat punct strategic. Aflată la 46 de kilometri de Piatra Neamț, în apropierea orașului Târgu Neamț, Cetatea este una dintre cele mai importante atracții turistice din zona Moldovei, impresionând atât prin arhitectură, dar și prin peisajele ce pot fi admirate de pe ziduri.
Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită de domnitorul Petru I Mușat și astăzi se află la marginea estică a orașului Suceava. Fiind localizată pe un pinten terminal al unui platou înalt, de aici se supraveghea întreaga vale a Sucevei, încadrând astfel Cetatea în sistemul de fortificații medievale construite în Moldova la sfârșitul secolului XIV, atunci când pericolul otoman a apărut și apoi s-a intensificat. Sistemul de fortificații cuprindea curți domnești, mănăstiri fortificate cu ziduri înalte sau cetăți amplasate strategic, toate cu scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră și șanțuri adânci. Cetatea de Scaun a Sucevei a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și în secolul al XVII-lea a fost distrusă de Dumitrașcu Cantacuzino.
Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastionae, construită la începutul secolului XVIII-lea pe Dealul Citadelei din Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina nu este numai simbolul orașului, ci al întregii românii, căci pe aproximativ 110 de hectare este cuprinsă o istorie de 2000 de ani. Cetatea a fost construită între 1716 și 1735, după planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, și impresionează prin opulența arhitecturală (cetatea e împodobită cu numeroase fresce, statui, porți de acces ș.a.). Din cele șase porți s-au mai păstrat doar trei în forma inițială (Porțile I, III și IV), iar din Poarta II mai există numai stâlpii. Cea mai importantă cale de acces este Poarta III, care este decorată cu numeroase scene de luptă, arme, steaguri, trofee, blazoane și statui. Aici are loc, în fiecare zi la ora 12, schimbul de gardă. Înainte de a fi construită de habsburgi cu rol de fortificație strategică împotriva atacurilor otomane, pe locul cetății au existat alte două așezări importante, care dau o valoare neprețuită Cetății:Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).
Cetatea Aiudului
În centrul orașului Aiud se află una dintre cele mai vechi cetăți urbane transilvănene. La început, în secolul al XIV-lea, cetatea era o biserică fortificată;apoi, în secolele XVI-XVII, s-a definit forma actuală a construcției, odată cu extinderea zidurilor. În interiorul cetății sunt amplasate două edificii de cult și patru construcții de secole XVIII-XIX aparținând religiei reformate. Cea mai importantă construcție este biserica ridicată în secolul al XV-lea în stil gotic transilvănean. Cetatea avea ziduri late de 1, 2 metri și 9 turnuri ale breslelor din oraș:turnul măcelarilor, turnul croitorilor, turnul cizmarilor, turnul blănarilor, turnul dogarilor, turnul olarilor, turnul kalendas, turnul lăcătușilor-fierarilor și turnul porții. În interior se află și Palatul Voievodal care găzduiește Muzeul de Istorie.
Cetatea Mediaș
Cetatea Mediaș a fost contruită între anii 1490/1534, în urma unui decret emis de către Matei Corvin în 1486. Fortificațiile însumează o lungime totală de 2360 de metri, cu o grosime de 0, 8m și o înălțime de aproximativ 7m. Existau trei porți principale de acces în cetate, toate întărite cu turnuri de apărare:Poarta Steingasser (nord), Poarta Zeckesch (est) și Poarta Forkesch (sud). Cetatea a fost fortificată suplimentar în anii următori, apogeul fiind atins în secolul al XVIII-lea, când avea 19 turnuri (printre care Turnul Clopotelor, Turnul Școlii, Turnul Funarilor, Turnul Croitorilor și Turnul Mariei) și bastioane și s-au construit încă patru porți secundare de acces. În prezent, din fortăreață au rămas 2 porți principale și una secundară, 6 turnuri și bastioane, iar intrarea în castel se realizează printr-un gang boltit.
Complexul Feudal de la Făgăraș
Complexul Feudal de la Făgăraș, a cărui construcție a început la sfârșitul secolului al XIV-lea și a continuat, prin adăugări succesive, până în secolul al XVII/lea, a fost precedat de o fortificație de lemn, înconjurată de un șant și un val de pământ, datând din secolul al XII-lea. Cetatea fost contruită de Ladislau Apor, în jurul său dezvoltându-se localitatea Făgăraș. A funcționat ca locuință princiară a lui Vladislav Vlaicu (1364-1377) și Mircea cel Bătrân (1386-1394 și 1397-1418). În prezent, cetatea găzduiește un muzeu, o bibliotecă și cramă.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov este un ansamblu fortificat amplasat pe dealul calcaros din sudul orașului Râșnov (la 15 kilometri de Brașov), fiind unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri care încă există datează din secolul al XIV-lea, pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni în secolul al XIII-lea. Cetatea a fost construită de către locuitorii din zonă, cu o arhitectură simplă, medievală, semănând caselor țărănești. Are ziduri înalte, de cinci metri, și late de 1, 5 metri, iar în interiorul Cetății Râșnov pot fi vizitate, printre străduțele înguste și pietruite, case de piastră și o fântână adâncă de 150 de metri, dar și câteva turnuri de apărare, de unde se poate admira întreaga vale și orașul Râșnov.
Cetatea Sighișoara
Sighișoara a fost înscrisă în 1999 pe lista monumentelor protejate UNESCO, aflându-se în patrimoniu mondial cu alte orașe europene. Cetatea și orașul au fost fondate în plin Ev Mediu. Prima atestare documentară a orașului Sighișioara a avut loc în 1280, când apărea cu denumirea de „Castrum Sex” (sau Saxoburgum); abia în 1435 a apărut sub numele de Sighișoara (maghiară, Segesvar). Istoria și vremurile nu au fost blânde nici cu Cetatea Sighișoara;prima mare năvălire tătară din 1241 a surprins cetatea încă nefortificată. Construirea zidului cetății, cu o lungime de 950 de metri, a început în 1350. Inițial, avea o înălțime de patru metri, dar în secolul al XV-lea a fost înălțat cu încă 3-4 metri. A avut 14 turnuri care aparțineau fiecare câte unei bresle și 4 bastioane. Astăzi mai există 9 turnuri și 3 bastioane. Cetatea găzduiește anual Festivalul Medieval care atrage numeroși turiști din țară și din străinătate.