Mahabalipuram şi cele şapte temple înghiţite de ape

Mahabalipuram este un oraş antic localizat în districtul Kancheepuram, din sudul Indiei. Mahabalipuram este cunoscut drept „oraşul celor şapte pagode”, numele fiind dat de către primul explorator european care a venit pe meleagurile asiatice. Conform legendei, pe malurile Golfului Bengal existau şapte atfel de temple în formă de turn piramidal, însă astăzi doar unul poate fi admirat, restul fiind înghiţite de ape.

Templul care a ieşit la suprafaţă, Templul Shore, este construit în secolul al VIII-lea şi conform credinţelor brahmanilor din părţile locului, acesta reprezintă originile pagodelor. Se spune că prinţul Hiranyakasipu refuza să venereze unul dintre zeii supremi hinduşi, Vishnu, pe când fiul său, Prahlada era dedicat credinţei în acest zeu, şi îşi critica adesea tatăl. Prinţul şi-a trimis pentru puţin timp fiul în exil, ca mai apoi să urmeze o ceartă în privinţa naturii zeităţii hinduse. Prahlada susţinea că Vishnu este prezent oriunde, chia şi în pereţii casei lor. În acel moment, tatăl a lovit unul dintre pereţi. Legenda spune că zeul a ieşit din perete sub forma unui om cu cap de leu, şi l-a omorât pe Hiranyakasipu. Prahlada a ajuns rege, iar unul dintre nepoţii săi, pe nume Bali, a întemeiat Mahabalipuram

În ceea ce privesc dovezile nu există nici atestări documentare sau arheologice care să dovedească faptul că regele Narasimhavarman I a fost primul care a locuit aici, aşa cum se presupune. Cu 30 de ani înaintea sa, regele Mahendravarman I a ordonat săparea unor temple în peşteri. De asemenea, tot el a comandat construirea unor temple de sine stătătoare, numite rathas. În prezent se mai găsesc nouă astfel de temple. Construirea ambelor tipuri de lăcaşuri de cult se pare că a fost terminată în jurul anului 640.

Despre faptul că din cele şapte temple mai există doar unul, nu există decât o legendă conform căreia zeul Indra a devenit gelos şi în timpul unei furtuni a scufundat templele în mare. Cele şapte pagode au oferit însă faima locului, dar reprezintă şi o temă fascinantă pentru arheologi şi iubitorii de mituri, dar şi pentru turişti.

Mai multe