Frumoasa Bibliotecă din Shanghai
Biblioteca din Shanghai (chineza simplificată:上海图书馆;Pinyin:Shànghǎi túshūguǎn) este cea de-a doua mare bibliotecă chineză după Biblioteca Națională a Chinei din Beijing. Se află în orașul Shanghai, China. Clădirea în care se găsește biblioteca are 106 metri și 24 de etaje, este una dintre cele mai înalte biblioteci din lume;aceasta are un turn care seamănă cu un far uriaș.
În anul 1996, Biblioteca din Shanghai se mută în noul sediu, Huaihai Road Middle (Huai Hai Zhong Lu), nr. 1555 și este deschis oficial publicului la 20 decembrie 1996. Noul sediu acoperă 3, 1 hectare de pământ, cu un spațiu de 83, 000 de metri pătrați. Clădirea, în formă de piramidă, având, ca element decorativ, blocuri cubice puse unele peste altele ce reprezintă scări, precum piramidele, simbolizează fundația solidă a moștenirii culturale și a eforturilor nesfârșite ale umanității în căutarea cunoașterii. Noua bibliotecă este dotată cu echipamente ușor de folosit care includ săli de lectură, cabinete individuale de cercetare, săli de expoziții, auditoriu, săli de seminar, săli audio-vizuale, acestea crează un mediu spațios, liniștit și confortabil pentru citit și învățat.
Biblioteca din Shanghai își prețuiește motto-ul:„Cititorul primul”, iar filosofia de lucru este lipsită de prejudecăți. Orice persoană care are peste 14 ani, fie ei rezidenți sau vizitatori, au dreptul să se înregistreze ca membru al bibliotecii. Aceasta este deschisă în fiecare zi de-a lungul anului și găzduiește două milioane de vizitatori în fiecare an. Biblioteca din Shanghai face parte dintre cele zece mari biblioteci din lume, atât din punct de vedere al spațiului, cât și al colecțiilor:sub acoperișul său sunt adăpostite peste 50, 95 de milioane de documente, cuprinzând materiale de la ultimele rapoarte, brevete tehnice și fișiere standard, până la artefacte antice;de la hârtie de copiat, înregistrări audio și video, până la baze de date digitale.
Documentele istorice constituie tezaurul bibliotecii care include 100 000 de manuscrise și scrisori, în jur de 5400 de înregistrări locale datate înainte de 1949, 18 000 de titluri de fișiere genealogice (342 nume de familie), peste 8 000 de copii ale documentelor de testare imperială, 150 000 de piese epigrafice și desene copiate cu ajutorul grafitului și 1, 7 milioane de cărți vechi (25, 000 de titluri însumând 170 000 de volume sunt ediții rare).
Printre aceste prețioase colecții, 531 de documente sunt clasificate de gradul I în Patrimoniul Național de Antichități Culturale și alte 470 de documente ca fiind de de gradul II. Există mai mult de 300 de titluri de ediții tipărite înainte de Dinastia Song, 224 de titluri de manuscrise în sutra înainte de Dinastia Tang și perioada Celor Cinci Dinastii și cel mai vechi document datează din anul 518 î. Hr. (“The Vimalakirti Nirdesa Sutra”).
Peste 50, 000 de scrisori, jurnale, inscripții, fotografii și documente rare aparținând unui grup de oameni celebri chinezi care făceau parte din Dinastia Qing, inclusiv Ba Jin, Xiao Qian și Fu Lei, sunt adăpostite în incinta „Bibliotecii Manuscriselor Celebrităților Culturale ale Chinei”, iar multe dintre acestea sunt digitizate.
Biblioteca din Shanghai este dotată cu un sistem avansat de automatizare computerizat:nodurile de rețea locală ajung în toate colțurile clădirii, precum și software-ul de management integrat reglementează principalele procese și servicii de bibliotecă, inclusiv achiziționarea, catalogarea, circulația și căutarea cărților. Resursele giga ale bibliotecii și ale orașului, din țară, dar și din străinătate, sunt accesibile prin intermediul sistemului de catalogare iPAC. Un sistem cibernetic de transport a cărților permite înmânarea resurselor, păstrate în depozite închise la etajele de la 6 la 23, cititorilor la ghișeul de la primul etaj în interval de 5-20 de minute.
Biblioteca din Shanghai este, de asemenea, sediul central al Bibliotecilor Centrale din Shanghai, o rețea de biblioteci răspândite prin tot orașul ale căror membrii se coordonează între ei în ceea ce privește achiziția, circulația, resursele clădirii și partajarea și training-ul personalului. Acest sistem cuprinde, în total, 37 de biblioteci sectoriale și județene publice, biblioteci universitare și biblioteci speciale. Punctele de serviciu sunt stabilite într-o succesiune rapidă pentru a acoperi comunitățile și cartierele orașului.
Între timp, Biblioteca din Shanghai este angajată activ în cooperarea internațională, face posibilă partajarea resurselor depășind frontierele dintre sectoare, regiuni și țări prin efectuarea împrumuturilor interbibliotecare cu peste 65 de biblioteci și instituți de informare precum OCLC (Online Computer Library Center), Biblioteca Britanică și Biblioteca Congresului din America.
În plus față de funcțiile convenționale pe care le îndeplinește, biblioteca oferă, de asemenea, servicii de cercetare în adâncime. Dincolo de a fi o casă a cărților și nu doar centru de informare modern, scopul Bibliotecii din Shanghai este să devină un portal de navigare al cunoașterii. Un grup de bibliotecari experimentați a format o echipă care să ofere 24 de ore din 24 și 7 zile din 7 servicii de referințe online numit CORS (Cooperative Reference Online Service). Divizia de cercetarea Bibliotecii din Shanghai desfășoară activități de cercetare și consultanță pentru clienții guvernelor, instituțiilor și de afaceri care contribuie la dezvoltarea socială, economică și cultuală a orașului.
The „Window of Shanghai” („Fereastra din Shanghai”), o parte intergrantă a proiectului „China Book International” inițiat de Biroul de Informație al Consiliului de Stat a donat peste 40, 000 de cărți bibliotecilor străine și instituțiilor conexe din 48 de state și regiuni pentru a promova istoria, cultura și civilizația chineză. Sunt organizate diverse evenimente sociale precum serii de prelegeri publice și expoziții pentru a îmbogăți viața culturală a cetățenilor și pentru a satisface nevoile de informare și culturale ale societății.
Utilizatorii se pot bucura de numărul tot mai mare de resurse digitale și online datorită proiectului Biblioteca Digitală care face tot mai mari progrese, astfel aceștia au acces la fotografii din Shanghai, Registrele publice alr Shanghai-ului, cărți rare, muzică de la opera locală și filme documentare de știință populară, periodice chinezești(ziare și reviste), cărți chinezești între anii 1911 și 1949, Library Journal și SciTech Proceedings-reviste ale bibliotecii.
Scopul Bibliotecii din Shanghai este să distribuie cunoașterea care ajută stimularea înțelepciunii și aprinde dorința puternică prin excelentele servicii oferite și sincera cooperare. Biblioteca din Shanghai se străduiește să își atingă obiectivul, acela de a deveni „World-class City Library”(Bibliotecă Municipală de talie mondială).
Anterior anului 1996, clădirea principală a Bibliotecii din Shanghai își avea sediul la adresa: Nan Jing Xi Lu (Nanjing Rd. West), nr. 325. Biblioteca, care avea o suprafață totală de 35, 000 de metri pătrați, cuprindea clădirea principală, Biblioteca Zi-Ka-Wei din Xujiahui, depozite pe Chang Le Lu (Changle Rd.) și Long Wu Lu (Longwu Rd.), Filiala Audio-Vizuală în partea Huai Hai Zhong Lu (Huai Hai Rd. Middle). În decembrie 1996, biblioteca s-a mutat în noul sediu în care își desfășoară activitatea și în prezent. Acesta este compus dintr-un podium de 5 etaje și două turnuri 58.8 și, respectiv, 106.9 metri înălțime. Două turnuri se unesc în piramide, indicând Biblioteca din Shanghai ca fiind un loc unde oamenii dobândesc cunoștințe și ierarhiza știința și tehnologia modernă. Cele două turnuri oferă, de asemenea, o privire panoramică, care a devenit un simbol al Bibliotecii Shanghai.
Designerii clădirii au îmbinat caracteristicile culturii locale cu arhitectura modernă, amplasând o grădină în stil tradițional în interiorul complexului de clădiri. Podiumul prezintă un perete exterior cu lespezi verticale care arată caracteristicile unora dintre cele mai cunoscute clădiri din Shanghai. Deasupra sălii cataloagelor se află ferestre cu arcade de tip dom care permit trecerea luminii naturale din timpul zilei și observarea numeroaselor stele pe timpul nopții. Zona verde reprezintă peste 11, 000 de m2care înconjoară noua clădire scoțând în evidență biblioteca ca fiind mai mult decât o oază culturală.
Designul interior al clădirii satisface nevoile funcțiilor bibliotecii, adăpostește serviciile de catalogare, lectură și prezervare a cărții pe diferite nivele și împarte zonele serviciului audio-vizual, expoziții și conferințe în conformitate cu structura orizontală a clădirii. Zona serviciului public este centrată pe sala cataloagelor înconjurată de diferite săli de lectură, astfel, creându-se un mediu plăcut, flexibil și eficient.
În noua clădire se află 32 de săli de lectură cu perste 3 000 de locuri și 20 de camere pentru studiu individual. Cele două săli de expoziție acoperă suprafețe de 1 100 și, respectiv, 650 m2. Există, de asemenea, diferite săli de curs și săli multifuncționale folosite pentru activități culturale naționale și internațional și pentru divertisment, în general.
Noua bibliotecă este dotată cu un computer bazat pe LAN, care integrează serviciile publice și tehnice ale bibliotecii prin peste 700 de stații de lucru din întreaga clădire. Serverul de rețea al bibliotecii permite utilizatorilor să acceseze resursele digitizate de pe web, inclusiv catalogul bibliotecii și paginile selectate ale cărților rare. Există și alte aplicații high-tech în bibliotecă, inclusiv un sistem de satelit-antena-receptor, un sistem computerizat de transport al cărților, un sistem de aer condiționat, un sistem anti-furt și de detectare a incendiilor, precum și un sistem audio-vizual Hi-Fi.
Biblioteca din Shanghai cuprinde:
- Institutul de Informare Științifică și Tehnică din Shanghai, integrat în Biblioteca din Shanghai în octombrie 1995,
- Institutul de Cercetare în Biblioteconomie și Informatică,
- Institutul de Cercetare al Documentelor Istorice,
- Biblioteca de Manuscrise ale Celebrităților Culturale ale Chinei
- Institutul de Cercetare de Arte.