Conacul Bellu din Urlați, o adevărată bijuterie arhitectonică „în stil vechi românesc”

📁 Muzeele României
Autor: Alex Vlaicu

Muzeul „Conacul Bellu”, situat în orașul prahovean Urlați, reprezintă un monument important pentru arhitectura veche românească. Aici descoperim un valoros patrimoniu de artă plastică și decorativă.

Conacul adăposteşte o parte importantă din colecţiile baronului Alexandru Bellu (1850 – 1921), un rafinat colecționar de artă și un artist fotograf, pionier al fotografiei în România. După fotografiile sale au fost tipărite și cărți poștale. Clădirea a aparţinut familiei Bellu, care a dat şi numele celebrului cimitir din Bucureşti.

Muzeul a fost înființat în 1953, iar în iunie 2023 a împlinit 70 de ani de activitate. Întreg domeniul a fost dăruit Academiei Române de către soţia lui Alexandru Bellu, Alexandrina, în anul 1926.

În Muzeu găsim colecțiile baronului Alexandru Bellu. O colecție mixtă: mobilier de artă din diferite epoci și origini, porțelanuri, picturi. Tot felul de piese de artă, carte rară și veche, piese de etnografie. Avem și o cramă frumoasă”, a precizat Gabriela Nicolau, șef serviciu în cadrul Muzeului Conacul Bellu, secție a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Tezaurul de la Urlați

Conacul este o adevărată bijuterie arhitectonică. „Este o construcție în stil vechi românesc. Este atât de frumoasă și valoroasă încât ar trebui păstrată sub un clopot de sticlă”, spune doamna muzeograf Gabriela Nicolau, sufletul „Conacului Bellu”.

Clădirea este formată din aproximativ 10 încăperi în care s-a recreat atmosfera secolului al XIX-lea. Camerele emană atmosfera de altădată și sunt mobilate cu diverse piese vechi, reunind epoci, stiluri şi origini de tot felul.

A fost reconstiuit un interior de secol XIX, așa cum arăta casa până în 1953 când a fost transformată în muzeu”, mai precizează muzeograful.

În bibliotecă se găsește o colecţie de carte rară, din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, care au fost achiziționate de Alexandru Bellu. De asemenea, dormitorul impresionează prin piesele de diferite origini. Salonul oriental și cel japonez te încântă și ele cu privirea. În interiorul muzeului putem să admirăm și picturi aparţinând lui Ştefan Luchian sau Theodor Aman.

Conacul se completează și cu o cramă deosebită, care prezintă practica viticulturii în zona Dealu Mare.  În peisajul de la conac se află și un foișor de tip culă, unde se află expoziția de fotografie a lui Alexandru Bellu.

La Muzeul „Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vin anual între 15.000-20.000 de vizitatori, iar numărul acestora este în creștere de la an la an. Muzeul a suscitat interesul turiștilor din toate colțurile lumii. Vizitatorii străini rămân impresionați de clădire și de atmosfera de secol XIX, care a fost recreată în interiorul instituției.

Vezi VIDEO pe adevărul.ro

Mai multe