Cele mai frumoase muzee dedicate... pisicilor
Se ştie că încă din cele mai vechi timpuri felinele au fost în centrul atenţiei: ori venerate, ori blamate. Nici până astăzi, pisicile şi familia felină nu se dezmint, sunt peste tot: pe reţelele sociale, la expoziţii, în cafenele. Însă importanţa lor în cultura universală a căpătat amploare chiar la nivel ştiinţific – în întreaga lume există instituţii, muzee care găzduiesc expoziţii, prezentări sau conferinţe cu tematică... felină. Unele dintre acestea au devenit chiar casă pentru pisici.
Sylva, Carolina de Nord
Muzeul Felinelor din America, deschis de către soţii Harold şi Kay Sims, este poate unul dintre cele mai mari astfel de instituţii de artă dedicate pisicilor: cele peste 10.000 de obiecte au fost strânse în 30 de ani (iar colecţia personală a celor doi este încă una vastă). Curiozităţile acestei expoziţii permanente variază de la pisici de jucărie din secolul al XIX-lea până la amulete egiptene din anul 1000 î.Hr. Adevăraţi iubitori de animale, cei doi au deschis în apropierea muzeului şi un adăpost pentru pisicile fără stăpân.
Sankt Petersburg, Rusia
Ermitajul este unul dintre cele mai mari şi mai elegante muzee din lume, găzduind peste trei milioane de opere de artă. Fostul Palat de Iarnă al ţarilor Romanov, este renumit pentru paznicii săi cu blană şi coadă. Ermitajul este considera o casă a pisicilor încă de pe vremea împărătăsei Elisabeta care, în 1745, a anunţat că doreşte să i se aducă cele mai harnice pisici din Rusia pentru a prinde rozătoarele de la palat. Iar în timpul Ecaterinei cea Mare, erau numite simplu „pisicile de la palat”. Astăzi, sute de pisici păzesc cu devotament Ermitajul, apărând operele de artă de şoareci. Pentru îngrijirea şi hrănirea felinelor sunt angajaţi oameni care sunt plătiţi numai pentru acest lucru.
Malaezia, Kuching
Locuitorii oraşului Kuching iubesc atât de mult felinele, încât chiar numele oraşului lor se traduce prin „pisică”. Localitatea este plină cu statui de pisici, iar postul locat de radio se numeşte Cats FM. În 2017, acolo s-a organizat Festivalul de Film ASEAN, în cadrul căruia s-a stabilit un record mondial înregistrat în Guiness Book: cea mai mare adunare cu oameni îmbrăcaţi în pisici. Bineînţeles, tot acolo este deschis şi un muzeu al pisicilor, unde în cele patru galerii sunt expuse sute de opere, artefacte, poze şi chiar o pisică mumificată din Egiptul Antic. Curatorii urmăresc evoluţia şi istoria felinelor în diferite culturi din jurul lumii.
Lituania, Šiauliai.
Šiauliai este cel de-al patrulea oraş ca mărime al Lituaniei şi găzduieşte propriul muzeu al pisicii. Iubitoarea de animale Vanda Kavaliauskienė a înfiinţat această atracţie turistică în 1990, atunci când strânsese atât de multe obiecte dedicate pisicilor încât nu mai aveau loc în casă.
Belarus, Minsk.
Şi Minskul oferă lumii un loc dedicat felinelor. Muzeul din Belarus oferă mai mult decât opere de artă cu pisici: sunt cărţi pe care turiştii le pot citi, îşi pot crea propriile figurine cu pisici, iar în final pot savura o cafea într-un loc tematic, unde „stafful” este format din pisici.
Olanda, Amsterdam
Găzduit într-o casă restaurată de secol XV, KattenKabinet (Cabinetul Pisicii) este un muzeu care aduce în prim plan importanţa felinelor în artă şi cultură. Colecţia muzeului este una cu adevărat impresionantă, aici fiind expuse opere originale ce poartă semnătura lui Picasso, Toulouse-Lautrec sau Rembrant – toate, desigur, reprezentând pisici.
Cincinnatti, SUA
Cei pasionaţi de cultura asiatică, dar mai ales iubitori de pisici pot vizita muzeul Maneki Neko – Muzeul Pisicii Norocoase. Cele peste 1000 de pisici sunt găzduite într-o mică galerie din Cincinnatti. Pisicile maneki neko sunt cunoscute în întrega lume: mici şi de obicei din porţelan, ele au o lăbuţă care se mişcă în permanenţă. Considerate un simbol al prosperiţii şi al norocului, în Japonia le mai sunt dedicate încă două muzee – în Okayama şi în Seto.