Ce să faci în „vârful cortului”: obiective de neratat în emiratul Ras Al Khaimah

Întâi de toate, coordonatele: Ras Al Khaimah (literalmente „vârful cortului”) este cel mai nordic dintre emiratele care alcătuiesc EAU, Emiratele Arabe Unite. Intitulat şi „emiratul naturii”, cu plaje întinse, deşert în culoarea teracotei şi peisaje montane uluitoare, Ras Al Khaimah a fost inclus în ultimii ani în topuri prestigioase: „Cele mai frumoase locuri din lume în 2022”, al revistei „Time”, „Cele mai bune destinaţii de vizitat în 2023”, realizat de CNN Travel. Un emirat de descoperit, fără îndoială – şi unul uşor de descoperit, de vreme ce se află la doar 5 ore de zbor de România și la 45 de minute cu maşina de la Aeroportul Internațional Dubai. 

Cu o istorie care se întinde pe parcursul a 7.000 de ani, Ras Al Khaimah este presărat cu situri istorice, aproximativ o mie, răspândite pe toată suprafaţa emiratului. Dintre acestea, patru situri anume – Julfar, Shimal, Al Jazeera Al Hamra și Dhayah – au fost recunoscute de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pe lista sa provizorie a siturilor de patrimoniu global. 

Pe lângă istorie, dune, oaze, plaje, emiratul oferă şi privelişti impresionante ale lanțului muntos Hajar, inclusiv asupra celui mai înalt vârf din EAU, Jebel Jais (1.934 de metri), unde temperaturile sunt cu aproximativ 10 grade mai scăzute decât la nivelul mării. Dar şi vizite documentate la ferma de perle Suwaidi Pearls, o călătorie fascinantă în istoria şi industria de perle a emiratului.

Recapitulăm împreună câteva dintre cele mai apreciate atracţii culturale din Ras Al Khaimah – pregătirea (documentată) a unei viitoare vizite. 

Muzeul naţional al emiratului

Muzeul Național din Ras Al Khaimah este găzduit într-un vechi fort care datează de la începutul secolului al XIX-lea şi care a fost reşedinţa familiei domnitoare până în anii 1960. Expozițiile de vase antice, arme de vânătoare, instrumente de pescuit și îmbrăcăminte ilustrează în chip convingător mii de ani de civilizație. 

Dar Departamentul de Antichităţi şi Muzee al Ras Al Khaimah colaborează strâns cu instituții prestigioase din lumea întreagă – a se vedea colaborarea cu Muzeul Palatului din Beijing, pentru a explora și expune artefacte arheologice importante. Au fost descoperite, de pildă, mărturii ale legăturilor diplomatice și comerciale din timpuri îndepărtate: piese rare de porțelan alb și albastru din Dinastia Yuan (1271-1368), găsite în Ras Al Khaimah. 

Legăturile cu Universitatea din Alabama de Sud și Universitatea Quinnipiac din Statele Unite au permis și studiul rămășițelor umane vechi de până la 4.000 de ani și au dus la descoperirea celor mai mari morminte preistorice din Peninsula Arabă, inclusiv cel mai mare mormânt din Epoca Bronzului. 

Fortul Dhayah

Fortul Dhayah este singurul fort amplasat pe o colină înaltă, rămas în Emiratele Arabe Unite. Ridicată între 1600 și 1300 î.e.n., această structură fortificată din Epoca Bronzului este ea însăşi o călătorie în trecut – şi merită cu prisosinţă să urci cele 239 de trepte în zig-zag pentru a ajunge în vârf şi a admira priveliştea impresionantă care se deschide în faţă. 

La baza dealului se află o altă aşezare, mai întinsă, spaţiul locuit de cei care lucrau în plantaţiile de palmieri. Şi tot la baza fortului Dhayah, vizitatorii de astăzi pot explora cele douăsprezece morminte extinse Wadi Suq, care datează dintr-o perioadă cuprinsă între 2000 și 1300 î.e.n. 

Patru dintre morminte au fost în întregime excavate, lasând la vedere impresionante structuri funerare – iar Departamentul de Antichităţi şi Muzee din Ras Al Khaimah intenţionează să transforme întreg acest areal într-un parc arheologic.

Cel mai vechi sat de pescari din emirat

În fiecare an, în lunile februarie și martie, emiratul găzduiește Festivalul de Arte Frumoase Ras Al Khaimah în Jazirah Al Hamra, cel mai vechi sat de pescari din regiune. Festival comunitar nonprofit, evenimentul adună laolaltă lucrări ale artiștilor locali și emergenți, fotografi și cineaști, angajând comunitatea și turiștii deopotrivă printr-un calendar divers de programe.

Cu casele sale tradiționale din cărămidă de lut și aleile înguste, satul-gazdă este el însuşi o destinaţie de neratat. Sunt disponibile tururi ghidate, în cadrul cărora vizitatorii pot învăța despre eforturile de restaurare în curs și semnificația istorică a destinației.

Cultură şi civilizaţie beduină

În Ras al Khaimah, cultura şi tradiţiile beduine sunt celebrate pe tot parcursul anului, în cadrul a numeroase festivaluri şi evenimente speciale. A se vedea, de pildă, Al Wahabiyya, dansul tradiţional specific emiratului Ras Al Khaimah, o formă de dans practicată de generaţii, care implică două rânduri de dansatori şi toboşari orchestraţi cu atenţie – sugerând unitatea, cooperarea diferitelor triburi din emirat. 

La rândul ei, Taghrouda este o formă excepțională de poezie beduină, compusă și narată tradițional de bărbați care călătoresc prin deșert pe cămile. Beduinii cred că această formă de cânt hipnotic distrează călătorii și încurajează cămilele să meargă la pas. Un duel liric, dacă vreţi: un poet începe cu un vers captivant care îl determină pe celălalt să răspundă cu o rimă și un ritm similar, continuând astfel călătoria, istoria, povestea. Poeziile sunt adesea cântate la nunți, festivaluri tribale sau naționale, curse de cămile și în jurul focurilor de tabără. 

Stop-cadru: meşteşugurile zonei. Broderia, țesutul, olăritul au făcut parte din viața emiratelor de milenii. Cu o specificitate aparte: localnicii din Ras Al Khaimah încă practică forma tradițională de țesut, cunoscută sub numele de Sadu, care se află pe lista patrimoniului cultural imaterial a UNESCO.

Ferma de perle Suwaidi

Golful Arabiei a jucat dintotdeauna un rol uriaş în cultura emiratelor, iar scufundarea după perle a rămas drept una dintre tradiţiile nepreţuite ale emiratelor. Dar istoria se poate trăi pe viu în zilele noastre: la bordul unei bărci tradiţionale de pescuit, porniţi într-o călătorie fascinantă având drept ţintă ferma de perle Suwaidi din Al Rams.

Aflaţi, pe parcursul călătoriei, istoria tehnicilor tradiţionale de scufundare, dar şi tehnicile inovatoare utilizate azi în cultura perlelor. 

Souq-urile, inima comunităţii

Souq-urile (piețele tradiționale) sunt inima oricărei comunități din Orientul Mijlociu – și mai ales souq-ul Kuwaiti din partea veche a Ras Al Khaimah. Explorând piețele tradiționale, veți învăța rapid cum să faceți cumpărături în stil local.

Prețurile din piețe sunt exprimate… spontan, impulsiv, comercianții se așteaptă să încercați să negociați, aşa că souq-urile sunt locuri excelente pentru a vă perfecționa abilitățile de negociere.

Calul arab, oryx-ul, şoimul....

Centrul Ecvestru Al Wadi din Ras Al Khaimah găzduiește cai arabi de rasă pură – acei cai faimoşi, celebraţi în poezie, imortalizaţi în mituri, menţionaţi în cărţi religioase şi renumiți pentru rezistența, puterea și loialitatea lor. 

Animal emblematic, oryx-ul Arabiei a fost aproape de extincție la începutul anilor 1970, dar, datorită unui program de reproducere de succes, antilopa deșertică de mărime medie, cunoscută și sub numele de W’Dhehi, se plimbă azi liber prin rezervația naturală Al Wadi. Oryx-ul este în principal alb și are trăsături faciale și marcaje pe picioare de culoare închisă. Coarnele lui impresionante îl fac ușor de identificat, așa că nu aveți cum să îl ratați.

Șoimii au fost o parte integrantă a vieții și vânătorii beduinilor din timpuri imemoriale. Șoimul peregrin este cea mai rapidă pasăre din lume și poate atinge viteze impresionante de peste 300 de kilometri pe oră.

Beduinii au folosit vederea ascuțită și zborul rapid al șoimului pentru a captura culcere, dropii și mamifere mici. Vizitatorii Centrului Ecvestru Al Wadi pot asista la o performanță impresionantă de măestrie a șoimilor.

Cămilele arabe

Așa cum vă așteptați, în deşert există multe cămile. De fapt, dromaderi, pentru că au o singură cocoașă. Cunoscute sub denumirea de cămile arabe, au fost în centrul vieții în emirate timp de secole, jucând roluri esențiale în transport, alimentație și divertisment. 

Cursele de cămile rămân şi astăzi un spectacol extraordinar: cursele au loc în lunile mai răcoroase de iarnă, vineri dimineața, în zonele Digdaga și Hamraniya din Ras Al Khaimah. Pista de curse este înconjurată de dune de nisip și copaci vechi de ghaff.

De obicei, sunt între 50 și 100 de cămile care se plimbă în jur, așteptând chemarea lor la cursă. Cursele încep la ora 6:30 dimineața, așa că fiți pregătiți să ajungeți devreme.

FOTOhttps://visitrasalkhaimah.com/

Mai multe