Casa lui Karl Marx din Trier
Muzeul casei lui Karl Marx (5 mai 1818 – 14 martie 1883) este localizat pe Brückenstrasse, nr. 10 în oraşul Trier din palatinatul Renan, unde filosoful se naşte în anul 1818. Partea frontalã a casei dateazã din 1727, faţada fiind complet restauratã la forma sa originarã dupã remodelãrile din 1930/31. Anexele din spatele casei dateazã din secolul al 19-lea.
Semnificaţia acestei case trece neobservatã pânã în 1904, când Partidul Social Democrat German (SPD) depune eforturi pentru a o achiziţiona, ceea ce şi reuşeşte în 1928. Dupã ce Partidul Nazist vine la putere în 1933, clãdirea este confiscate şi transformatã într-o întreprindere tipograficã.
Pe 5 mai 1947 clãdirea este deschisã publicului ca muzeu al vieţii şi operei lui Karl Marx. În 1968 este integratã Fundaţiei Friedrich Ebert, fundaţie strâns legatã de SDP. Pe 14 martie 1983, la 100 de ani de la moartea lui Marx, muzeul este redeschis dupã un an supus renovãrii care îl extinde pânã la al treilea etaj.
În 2005 muzeul este din nou închis, pentru trei luni. La reinaugurarea de pe 9 iunie participã celebritãţi precum Anke Fuchs, Franz Münterfering, Kurt Beck sau Helmut Schröer. Expoziţia include acum şi o istorie a comunismului în Uniunea Sovieticã, China, Europa Centralã şi de Est. Casa lui Marx primeşte în jur de 32.000 de vizitatori pe an, o treime dintre care sunt chinezi.
Expoziţia permanentã “Karl Marx – Viaţa, Opera şi Influenţa asupra Prezentului” ni-l introduce pe Karl Marx – personalitate istoricã, evoluţia ideilor sale filosofice şi economice şi efectele lor asupra cursului istoriei, inclusiv prezentului. Filozof, economist şi publicist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului ştiinţific, teoretician şi lider al mişcării muncitoreşti.
A avut o influenţă importantă asupra istoriei politice a secolului XX.Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris şi a publicat Manifestul Partidului Comunist în 1848. Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca şi sistemele socioeconomice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere.
Aşa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase care urmează unei perioade de tranziţie în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului. Marx argumentează şi că schimbările socioeconomice se produc prin intermediul activităţii revoluţionare organizate. În acest model capitalismul va lua sfârşit prin activitatea organizată a clasei muncitoare internaţionale. Ideile lui Marx au început să exercite o influenţă majoră asupra mişcării muncitoreşti la scurt timp după moartea sa.