Bruxelles, capitala Europei

📁 Călătorii în istorie
Autor: Iulian Sîmbeteanu

Puţine oraşe se pot compara cu Bruxelles în ceea ce priveşte cosmopolitismul, un sfert din locuitori sunt străini şi cu greu se poate găsi un amestec mai variat de etnii. De asemenea, foarte mulţi români pot fi întâlniţi în capitala Europei, aceştia având o gamă foarte largă de ocupaţii, de la cei care lucrează la instituţiile europene până la cei care cerşesc la colţ de stradă.

Arhitectura capitalei Belgiei este caracterizată de un amestec de vechi şi nou, mergând de la clădirile medievale cu străduţele înguste şi întortocheate din centrul vechi, uşor de diferenţiat de construcţiile de mai târziu, precum bulevardele largi în stil parizian proiectate pe vremea regelui Leopold al II-lea, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, sau de construcţiile ultramoderne din secolul trecut.

[[nid:26570]]

În centrul vechi, străduţe pietruite şi înguste se deschid în Grand-Place. Imensa piaţă medievală, cu clădiri bogat ornate şi o atmosferă plină de viaţă, este una dintre cele mai frumoase din Europa. Piaţa este dominată de clădirea Primăriei şi de Muzeul Oraşului Bruxelles (Casa Regelui).

Manneken Pis

Aşa cum Turnul Eiffel este emblema Parisului sau Statuia Libertăţii a New York-ului, Manneken Pis (statuia unui băieţei care urinează) este simbolul oraşului Bruxelles. Nu se ştie exact povestea statuii, aceasta fiind înconjurată de numeroase legende.Cea mai populară spune că este statuia unui copil care a salvat Bruxelles-ul de la nimicire. La sfârşitul Evului Mediu, olandezii asediau oraşul şi doreau să îl incendieze. Când au dat foc fitilului, un copil rătăcit, a urinat pe fitil, salvând astfel cetatea şi intrând în legendă. O altă legendă spune că acest copil s-a rătăcit de părinţii săi. După lungi căutări, tatăl sau l-a găsit în această poziţie.Încă din secolul al XV-lea exista o statuie similară, din piatră, care a fost furată de mai multe ori. În anul 1916 a fost înlocuită de actuala statuie de bronz, creată de sculptorul Jerome Duquesnoy.Manneken Pis are o garderobă impresionantă de peste 750 de costume care sunt păstrate în Casa Regelui din Piaţa Mare vis-a-vis de Primărie.Din anul 1987, Manneken are şi un echivalent feminin, Jeanneke Pis (fetiţa pişăcioasă).

Atomium

Alături de Manneken Pis, Atomium este cel mai cunoscut obiectiv turistic al Capitalei Belgiei. Conceput de către arhitectul André Waterkeyn pentru Expoziţia Internaţională din Bruxelles, aceasta structura din otel şi aluminiu reprezintă o molecula de fier, mărită la o scară de 165 milioane ori.Atomium este situat la marginea de nord-est a oraşului, în vecinătatea stadionului Heysel, celebru în urma tragediei din mai 1985. Pe 29 mai 1985, cu o oră înainte de fluierul de deschidere a finalei Cupei Campionilor Europeni (actuala Champions League) dintre Liverpool şi Juventus, încăierarea dintre suporterii celor doua echipe a provocat caderea unui zid care a ucis 39 de persoane, majoritatea suporteri ai echipei italiene.Pe lângă acestea, capitala Belgiei mai oferă numeroase alte atracţii turistice şi locuri de distracţie, Palatul Regal (Palais Royal), Sediul NATO, Parlamentul European, Galeriile Saint Hubert (primele galerii comerciale din lume), Les Marolles (Cartierul tradiţional al oraşului, dominat de Palatul Justiţiei, cu numeroase restaurante, baruri şi magazine de antichităţi) şi multe altele.Dacă ajungeţi la Bruxelles, nu rataţi bomboanele de ciocolată (ciocolateriile sunt la tot pasul în centrul oraşului), berea belgiană (în general foarte tare şi aromată) şi waffle (prăjituri tradiţionale cu diverse topinguri, ciocolată, miere, cremă de fructe).Capitala Belgiei nu este cel mai prietenos loc din Europa, când vine vorba de buzunarul turiştilor, însă puteţi găsi cazare la un hotel de 3 stele, în apropierea Centrului, începând de la 60 de euro (cameră dublă). Dacă doriţi să mâncaţi copios cu mai puţin de 10 euro pentru o masă, puteţi încerca restaurantele tip fast-food cu specific oriental, preferate şi de localnici. În ceea ce priveşte transportul, dacă cumpăraţi biletele din timp, vă poate costa sub 150 de euro/persoană, dus-întors. 

Mai multe