Brunei, o ţară cum alta nu-i

📁 Călătorii în istorie
Autor: Ciprian Enea

Sultanul din Brunei are o colecţie personală de 3.000 de maşini de lux şi deţine cel mai mare palat din lume, cu 1.788 de camere. Despre Brunei ştiam şi eu ce ştia tot omul. Că e o ţărişoară ce nu depăşeşte două judeţe de-ale României, dar că familia regală de acolo a făcut un munte de bani din petrol.

Pe actualul sultan, faimos în întreaga lume pentru extravaganţele sale, îl cheamă:Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu'izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien. Probabil că oi fi încurcat câteva litere, dar cam aşa sună numele său în acte!  Puternicul conducător este şeful bisericii şi şeful statului şi ministru de război şi tot ce mai vrea „muşchiul său" de viţă nobilă.Conform constituţiei nimic din acţiunile sultanului „nu poate fi rău, nici în viaţa personală, nici în cea oficială". Adică orice face şi orice decide el, este bine şi vine direct de la Allah! În Brunei nu au loc alegeri şi nu există presă independentă.

Vezi materiale video despre Brunei pe tvtravel.ro

Mai multe oferte turistice în Brunei, pe besttourism.ro

Palat cu 257 de băiÎn ţară legile sunt severe. Alcoolul este interzis, femeile poartă îmbrăcăminte tradiţională şi un bărbat are dreptul la patru neveste. Ridicatul mâinilor în public este, de asemenea, aspru pedepsit! Partidele politice şi orice idee de democraţie lipsesc cu desăvârşire. Totuşi peste tot am întâlnit localnici mulţumiţi, împliniţi, cu un standard de viaţă foarte ridicat! Nimeni nu mi s-a plâns că în ţară ar fi dictatură. Nu există taxe percepute de către stat şi fiecare cetăţean primeşte câteva sute bune de dolari pe lună, toată viaţa, fără să facă nimic! Peste 94% din populaţia Bruneiului este şcolită, iar statul îi ajută să studieze în străinătate pe elevii cu potenţial. Fiecare cetăţean primeşte în mod gratuit o excursie la Mecca.

Apoi, ca să ajung în Kampung Ayer, am luat unul din zecile de taxiuri pe apă ce aşteptau în golf. În casele de pe apă locuiesc cam 30.000 de oameni. Locuinţele lor sunt suspendate pe stâlpi interconectaţi cu podeţe de lemn. Copiii ieşeau din casele lor ca să mă salute, iar aproape pe fiecare prispă stăteau doi-trei oameni care nu făceau nimic.

Sultanul este şeful bisericiiMicul stat Brunei este situat în insula Borneo, a treia ca mărime din lume. Teritoriul său, alcătuit din două suprafeţe apropiate, dar fără conexiune directă între ele, se învecinează în sud-est, sud şi sud-vest cu Malaysia. Iar în nord se află Marea Chinei de Sud. Munţii şi dealurile domină estul şi vestul teritoriului, iar câmpiile sunt predominante în regiunile de coastă. Vârful Bukit Pagon deţine recordul de înălţime cu 1.850 de metri.Clima este de factură ecuatorială, caracterizată prin ploi consistente şi temperaturi ridicate, iar temperaturile pot ajunge uneori şi la 40 de grade Celsius. Media, însă, pe timpul zilei, se învârte în jurul valorii de 25-27 grade Celsius.Musonul şi mareea influenţează în mare măsură temperaturile şi cantitatea de precipitaţii. Ploile sunt mai abundente din decembrie până-n martie şi mai reduse din mai până-n octombrie.Dintre cei aproximativ 400.000 de locuitori, jumătate o reprezintă expaţii, atraşi aici din toată lumea de nivelul de trai relativ ridicat. Două treimi din populaţie este adepta religiei shafeite, o sectă a islamului, în care sultanul se bucură de privilegiul de a fi figura centrală. Budismul şi creştinismul sunt religii tolerate şi reprezintă peste 10% fiecare din numărul de credincioşi.

Economie bazată pe petrolOficial se vorbeşte limba malaeză, dar se folosesc frecvent engleza şi chineza. Alte 17 dialecte sunt răspândite prin diverse comunităţi, cele mai cunoscute fiind brunei şi bisaya. Moneda locală este „dolarul brunei". Pentru 1 BND se oferă 0, 8 dolari americani. Economia, bazată pe hidrocarburi, a debutat în 1929 cu extracţia petrolului şi continuă să aducă venituri însemnate statului.Preţuri în Bruneiun prânz într-un restaurant modest-de la 9 $/persoanăun prânz într-un restaurant de lux-40 $/persoanăo cafea-2, 9 $un suc-0, 67 $un litru de lapte-1, 56 $un bilet pentru transport public-0, 66 $un pachet cu ţigări-2, 10 $închirierea unei maşini-de la 24 $un litru de benzină-0, 38 $bilet la cinema-4 $taxa pentru un zbor local-4 $taxa pentru un zbor extern-10 $o plimbare cu feribotul-3, 25 $o noapte cazare la hotel-25 $o cartelă Prepaid-între 4 şi 40 $viza de intrare în Brunei-12, 18 $viza de tranzit (valabilă pentru 72 de ore)-12, 18 $taxi de la aeroport-de la 17, 23 $ pentru 11 kmbacşiş-10% din valoarea notei de platăUn sejur în Brunei costă de la 1.260 de euro de persoană

sursa:adevarul.ro

Mai multe