Bisericile medievale săseşti din România

📁 Călătorii în istorie
Autor: Loredana Sacaliuc

Mulţi turişti români apreciază cetăţile, castelele şi bisericile medievale din alte state şi se întreabă:la noi de ce nu s-au păstrat? S-au pastrat, dar într-un număr redus şi din păcate nu sunt promovate. Totuși, noi știm câteva biserici medievale săsești din Transilvania despre care merită să povestești: Viscri, Biertan, Calnic şi Saschiz.

Biserica medievală Viscri este cea mai veche biserică fortificată din România. Aceasta a fost ridicată în secolul XII, iar zidul de apărare a fost ridicat  în secolul XIII. Numele său provine din traducerea săsească a denumirii bisericii din perioada aceea, “Alba ecclesia”. Zidul de apărare are formă ovală şi pentru construirea lui s-a folosit piatră de râu. Astăzi mai stau în picioare laturile de sud, de est şi de nord-est. Înălţimea lor atinge  5, 5-7 metri.

Un al doilea cordon de ziduri, acum doar de 1 metru înălţime, a fost adăugat cetăţii în secolul al XVIII-lea. În secolul al XIX-lea drumul de strajă de pe zidurile de apărare a fost dezafectat, iar de-a lungul zidurilor, în interiorul incintei, au fost construite şoproane care adăposteau lăzile de cereale ale locuitorilor satului. Bastionul de est era prevăzut iniţial cu drum de strajă, acesta fiind dezafectat în secolul al XIX-lea, iar etajul său superior era folosit în anii 1960 ca turn de slănină.

În interiorul impresionantelor ziduri ale fortificaţiilor bisericii a fost amenajat un muzeu etnografic în care sunt expuse obiecte tradiţionale săseşti. Biserica medievală de la Viscri face parte din patrimoniul UNESCO. Viscri este renumit şi pentru faptul că aici, prinţul Charles al Marii Britanii, deţine două case.

Câlnic, unul dintre cele mai interesante monumente de arhitectură din România

Numele localitîţii provine din slavul kal sau kalinik,   care înseamnă lut, lutos, ung. sáros hely. Numele săsesc este Kelling şi vine de la primii stăpâni, familia nobililor Kelling. Câlnicul este atestat documentar încă din 1269.

Cetatea Calnic este unul dintre cele mai interesante monumente de arhitectură din România. Acest lucru se datorează combinaţiei dintre reşedinţa nobiliară ce avea ca simbol donjonul si fortificaţia comunităţii săteşti libere, a cărei intervenţie constructivă este marcată de cămările din lipide de zidul de incintă. Această combinaţie s-a realizat în timp, iar rezultatul este un monument cu o valoare arhitecturală deosebită care a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Saschiz:legenda spune ca cetatea avea în mijloc o fântână adâncă de 60 de metri

În 1347, la Saschiz, s-a ridicat pe locul unei bazilici romane, o mare biserică fortificată construită în onoarea regelui Ştefan I al Ungariei. Biserica a fost construită în stil gotic şi a fost întărită cu 22 de contraforturi. Zidurile fortificaţiei ajungeau până la 9 metri. Cetatea avea şase bastioane şi o fântână adâncă de 60 de metri. Legenda spune că din fundul fântânii ar fi pornit un tunel ce ducea până în centrul comunei. Lucrările la biserică au fost încheiate în anul 1525. Sala este foarte lată şi lungă, iar corul este închis pe trei laturi. În timp, Biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor.

Biertan, sediul celei mai puternici cetățeni țărănești din Transilvania

Localitatea Biertan a fost menţionată documentar în anul 1283, într-un document privind impozitele cerute preoţilor catolici din comunităţile săseşti. Localitatea avea organizare se remarca prin stilul franconic al şirurilor de case din jurul pieţei centrale, deasupra căreia se înălţa o impunătoare biserică-cetate.  În perioada 1572 – 1867 Biertanul a fost sediul episcopatului săsesc. Datorită acestui fapt aici s-a construit cea mai puternică cetate ţărănească din Transilvania. Începând cu 1913 turnul din nord-est, denumit şi turnul Mausoleu, adăposteşte lespezile prelaţilor.

Pentru mai multe fotografii, accesați pagina http://historia.ro/galerii-foto/bisericile-medievale-sasesti-romania

Sursa:http://www.adevarul.ro

Mai multe