Abaţia din Melk, o incursiune în istoria creştinismului

📁 Călătorii în istorie
Autor: Lavinia Irimia

Pe un deal stâncos cu vedere spre Valea Dunării în landul federal al Austriei inferioare, găsim o clădire impresionantă construită în stil baroc austriac, Abaţia din Melk. Cu o istorie de aproape 1000 de ani, Abaţia din Melk este şi astăzi unul dintre locurile preferate de turiştii din toată lumea.

Fondată încă din 1089 datorită lui Leopold al II lea, Margrave al Austriei care a oferit unul dintre castelele sale  Abaţiei  Lambach. Alături de Abaţie, din secolul al XII lea a funcţionat şi o şcoală  care curând a fost detronată de biblioteca Abaţiei, unul dintre locurile preferate de turişti. Abaţia a fost şi un important centru cultural datorită producţiei de manuscrise, iar în secolul al XV lea a fost centrul Reformei Melk, mişcare culturala şi teologică.

Arhitectura grandioasă

Clădirea Abaţiei de azi a fost construită între 1702 şi 1736 în stil baroc. Construită de către arhitectul Jakob Prandtauer, autorul a mai multor clădiri în stil baroc ale perioadei. Picturile şi frescele apar încă din holul principal al Abaţiei, realizate de italianul Antonio Beduzzi în timp ce biserica Abaţiei este decorată cu fresce tot în stil baroc realizate  de către Johann Michael Rottmayr.

Multiplele pericole externe şi interne au pus în pericol clădirea Abaţiei de-a lungul timpului. Abaţia a supravieţuit razboaielor napoleoniene şi perioadei anexării Austriei de către cel de-al treilea Reich (1938) când şcoala şi mare parte din  Abaţie au fost confiscate de Statul Nazist. După terminarea celui de-al doilea război mondial  proprietăţile au fost restituite  iar şcoala s-a redeschis  fiind gazdă a aproximativ 1000 de copii, fete şi baieţi.

Abaţia din Melk apare şi în romanul lui Umberto Eco “Numele trandafirului”, acesta denumind unul dintre personajele romanului său dupa numele Abaţiei  “Adso von Melk”.

Melk-destinaţie turistică

Anual mii de turişti vin să viziteze Abaţia din Melk. Impresionantă prin poziţionare şi arhitectură turiştii acceptă uneori să vadă doar o mică parte  Abaţiei, deoarece în timpul slujbei turiştilor nu  le este permis să viziteze Abaţia.

Turul  începe dintr-un hol imens decorat cu o sumedenie de tablouri autentice. În muzeul Abaţiei se găsesc obiecte foarte bine conservate care au  aparţinut călugărilor benedictini, obiecte de cult,   potire decorate cu pietre preţioase,  cruci din aur şi chiar veşminte catolice bine păstrate. Turiştii pot vizita cele 11 camere cu exponate ale muzeului  care fac intrarea într-o imensa sală de marmură  pe al cărei tavan este pictată o fresca superbă realizată de Paul Troger.

Biblioteca şi biserica

Biblioteca Abaţiei din Melk este  impresionantă prin sutele de manuscrise pe care le conţine. Pe tavanul Abaţiei se afla tot o fresca realizată de Paul Troger  reprezentând cele patru virtuţi:  Înţelepciunea, Dreptatea, Tăria şi Cumpătarea. Mai  există patru sculpturi din lemn care reprezintă  facultăţile prezente în Abaţie:Teologie, Filosofie, Medicină şi Jurisprudenţă.

Biserica este probabil unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat. Construită tot în stil baroc, împodobită cu fresce şi sculpturi aurite. Există patru altare:Sf. Michael, Sf. Coloman, Sf. Benedict  şi cel mai impozant dintre toate, altarul principal de unde se ţin predicile. Atmosfera din timpul slujbelor este întreţinută de o imensă orgă care acompaniază corul bisericii. Se mai pot  vizita  grădina şi pavilionul de vară realizat tot în stil baroc.

Abaţia din Melk poate fi vizitată  în lunile aprilie şi octombrie de la 9:00 -16:30sau în lunile mai şi septembrie  de la 9:00  – 17:30. Preţul unui bilet este de  7.70 euro şi îţi permite să vizitezi punctele cele mai importante din Abaţie.

Mai multe