Ziua Iei, sărbătorită printr-o expoziție de ii și un concert de nai la Stockholm

Pentru a sărbători Ziua Iei, miercuri, 14 iunie 2023, de la ora 18.00, va fi vernisată, în galeria ICR Stockholm, expoziția „The traditional blouse with embroidery”, care include cămăși tradiționale din România și din Republica Moldova.

Evenimentul este realizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, Ambasada Republicii Moldova și cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. La finalul vernisajului, cunoscuta interpretă Dana Dragomir, supranumită "Regina naiului" în Suedia, acompaniată la orgă de pianistul Mathias Helberg, va susține un concert, care are în repertoriu piese românești celebre și hituri din Suedia.

Potrivit unui comunicat al ICR Stockholm, expoziția de ii, care va rămâne deschisă până pe 25 iunie 2023, este curatoriată de Alexe Mihaela Bintia, Ana-Maria Șeicărescu și Maria Cristina Stănuș, artiste care au selectat ii reprezentative pentru patrimoniul cultural al celor două țări. În expoziție, vor fi incluse ii și din zona Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, alături de ii din Republica Moldova.

Artistele vor povesti, la vernisaj, istoria cămășilor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute, făcând demonstrații de cusut în timpul evenimentului.

Expoziția din galeria ICR Stockholm își propune să prezinte relația cămășii tradiționale cu natura, de la inspirație, ritualuri și motive la tehnici de realizare. „The tradional blouse with embroidery este un elogiu adus tuturor bunicelor și înaintașelor noastre, care au pus în iile și cămăsile cusute întregul lor univers. Dorim să arătăm că acestă frumoasă îndeletnicire nu aparține trecutului, ci este continuată, cu multă dăruire, atât în țară, cât și în afara granițelor României, în diferite șezători. În Stockholm, există șezătoarea IA din Suedia. Iile expuse în galeria ICR Stockholm sunt alese pentru a reprezenta cât mai bine zestrea fiecarei regiuni geografice a țării noastre, România, dar și a tării vecine, Republica Moldova”, afirmă curatorea Alexe Mihaela Bintia.

„Împreună cu cele două colege, Ana-Maria Șeicărescu și Maria Cristina Stănuș, vom prezenta bogația de semne și de simboluri înscrise în IA românească și vom arăta de ce aceasta a meritat să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO”, a precizat Alexe Mihaela Bintia.

De Ziua Națională a României, în 2022, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, după analiza dosarului ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”. Ia propusă de România și Republica Moldova către UNESCO este „bluza tradițională cu cusături pe umeri”, care se numesc „altițe”. Bluza cu altiță, care va fi și în centrul atenției la expoziția din galeriile ICR Stockholm, este albă, făcută din fibre naturale, cu broderii care combină, diagonal, linii orizontale și verticale, cu un model specific. Formele diferă de la o regiune la alta, având culori vii sau mai închise, în forme geometrice și simboluri de obiecte diferite.

Ziua Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie. Expoziția „The tradional blouse with embroidery” va rămâne deschisă publicului în perioada 14-25 iunie 2023 la sediul ICR Stockholm.

Mai multe