Ziaristul Pamfil Şeicaru, o Casandră a României

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 31 octombrie 2012

Despre cel mai mare gazetar român dintre cele două războaie mondiale, istoricul şi jurnalistul George Stanca a scris cartea „Şantajul şi etajul", care va fi lansată azi la Bucureşti.

La Editura Adevărul a apărut primul volum din colecţia „La puterea a patra", „Şantajul şi etajul. Pamfil Şeicaru, între legendă şi adevăr", scris de jurnalistul George Stanca. Cartea va fi lansată azi, 31 octombrie, de la ora 18.00, la Librăria Adevărul din strada Doamnei nr. 27-28 (colţ cu Bulevardul I.C. Brătianu), din Bucureşti. La lansare, alături de autorul George Stanca, vor vorbi istoricii Adrian Cioroianu şi Gheorghe Sbârnă, alături de scriitorii şi jurnaliştii Vartan Arachelian, Ion Cristoiu si Dan Ciachir.

Un destin excepţional

Pamfil Şeicaru (1894 - 1980), cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale,   a înfiinţat în 1928 ziarul „Curentul" cu o orientare de dreapta, pe care l-a condus până la plecarea sa din ţară, în 1944. „Pamfil Şeicaru urmează o carieră publicistică şi culturală prodigioasă şi spiritualizată, care-l situează în galeria intelectualilor de avangardă", subliniază George Stanca.

În prefaţa cărţii, istoricul Adrian Cioroianu punctează că publicistul a fost unul dintre cei mai talentaţi oameni de presă ai României, dar că este discutabil în ce măsură a fost şi cel mai mo­ral dintre ei.

Martor al unei Românii care în acel timp a schimbat regimurile mai des decât cifra decadelor, Pamfil Şeicaru n-a fost, potrivit lui Adrian Cioroianu, „nici cel mai fidel dintre prieteni şi nici cel mai comod dintre adversari", însă poziţia şi relaţiile sale l-au plasat mai întotdeauna în miezul evenimentelor.

În august 1944, Pamfil Şeicaru a părăsit ţara, petrecând 30 de ani în Spania, unde a publicat la Madrid o ediţie trimestrială a ziarului „Curentul". A petrecut ultimii ani din viaţă în Germania, stabilindu-se la Dachau (Bavaria).  În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comunişti, însă în 1966 Ceauşescu l-a graţiat în urma unei ample acţiuni a Securităţii. În august 1977, Pamfil Şeicaru a făcut o vizită secretă în România, organizată tot de Securitate.

În capitolul al şaptelea al volumului „Pamfil Şeicaru, între legendă şi adevăr", autorul George Stanca surprinde ultimii 36 de ani de suplicii în exil ai lui Pamfil Şeicaru, care a murit în 1980 la München. 

De la extaz la agonie

„De la anecdotele care au însoţit, în anii '30, ridicarea Palatului ziarului «Curentul»-celebrul adagiu «Şantajul şi etajul», pro­babil nemeritat de maliţios, a străbătut deceniile-şi până la cedarea lui din anii exilului-în faţa agenţilor de influenţă ai Securităţii regimului de la Bucureşti-, Pamfil Şeicaru a atins pe rând culmile extazului şi ale agoniei", subliniază Adrian Cioroianu, în descrierea acestui destin excepţional. În cele şapte capitole ale volumului apărut la editura Adevărul şi realizat după teza de doctorat a autorului George Stanca, sunt reflectate în acelaşi timp criza dinastică şi camarila regală din perioada interbelică, descriindu-se decăderea partidelor şi evoluţia societăţii spre regimul totalitar. În capitolul al şaselea, Pamfil Şeicaru este văzut de George Stanca drept o Casandră a României, datorită premoniţiilor acestuia asupra imperialismului sovietic sau datorită proiecţiilor pentru o viitoare Europă Unită.

Sursa:www.adevarul.ro

Mai multe