Vila în stil neoromânesc. Expresia căutărilor unui model autohton în locuinţa individuală urbană
Editura Simetria vă invită marţi, 17 iunie 2014, ora 18.30, str. Nicolae Iorga 32, Bucureşti, cu ocazia lansării volumului Vila în stil neoromânesc. Expresia căutărilor unui model autohton în locuinţa individuală urbanăde Ruxandra Nemţeanu. Vor prezenta volumul Prof. dr. arh. Anca Brătuleanu şi arh. Alexandru Beldiman.
"Cartea abordează un subiect «fierbinte», atât timp cât el este inclus dezbaterii referitoare la identitatea naţională şi la geneza statelor naţionale – o dezbatere care a dus sau duce chiar la conflicte deschise. Apoi, cultura şi, în speţă, arhitectura neoromânească reprezintă un mijloc de integrare în corul european, la rândul lui confruntat cu probleme interne şi cu cele generate de globalizare. În fine, prin studiul acestei arhitecturi, se atinge problema protecţiei unui patrimoniu uriaş, dar de categorie medie, frecvent dispreţuit de edili, arhitecţi, investitori sau proprietari.
De puţine ori am avut în faţă o lucrare atât de solidă sub toate aspectele pe care le presupune subiectul (metodă, selecţia surselor, conţinut, concluzii, relaţii cu alte fenomene etc.) şi care să epuizeze, practic, informaţia disponibilă.
Greul studiului este dus prin cercetarea monografiilor şi memoriilor arhitecţilor în cauză, a cataloagelor de detalii şi componente, a informaţiilor oferite direct de arhive sau documente şi, în fine, prin studierea la faţa locului a acestei arhitecturi."---prof. dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu
Ruxandra Nemţeanu, arhitect bucureștean, diplomat din 1984, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, expert în domeniul monumentelor istorice, promotor al reimplementării standardelor şi metodologiilor europene în domeniul inventarierii şi evidenţei patrimoniului arhitectural după 1990, în România, activitate susţinută în cadrul Institutului Naţional al Monumentelor Istorice din Bucureşti, peste 50 de studii istorico-arhitecturale referitoare la clădiri monumente istorice, doctor în arhitectură din anul 2009 la UAUIM. În prezent, coordonatorul ştiinţific al unor programe culturale destinate clasării unui patrimoniu arhitectural aflat în pericol, conferenţiar universitar la Facultatea de Arhitectură, Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti și arhitect proiectant în cadrul propriului birou de arhitectură.
Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.