Viaţa ca un triplu Axel

📁 Recomandări de film
🗓️ 10 aprilie 2018

Tonya Harding este una dintre cele mai cunoscute patinatoare din istoria Americii – şi asta nu numai datorită succeselor din plan sportiv, ci mai cu seamă a greutăţilor pe care a trebuit să le înfrunte pentru a obţine laurii. I, Tonya depăşeşte barierele sportive – este un film despre abuz, obstacole, viaţă pur şi simplu. Din 30 martie, la cinematografele din toată ţara.

Tonya Harding, interpretată cu sensibilitate, forţă de către Margot Robbie, nu a cunoscut altă viaţă decât cea de pe gheaţă. În 1973, când avea numai 3 ani, mama ei a dus-o pentru prima dată la patinoar şi de atunci, zi de zi, s-a antrenat pentru a deveni cea mai bună. Drumul către glorie nu a fost uşor, adesea fiind judecată pentru hainele sărăcăcioase sau muzica neconvenţională pe care o alegea în competiţii. După ce a intrat în istorie drept prima patinatoare americană care a sărit un triplu Axel în competiţie, şi a doua sportivă din lume care a reuşit această performanţă, Tonya a ratat podiumul olimpic în 1992, la Albertville. A decis să încerce norocul şi doi ani mai târziu, ţintind un loc în echipa americană la Jocurile Olimpice de la Lillehammer – numai că totul se complică în momentul în care soţul ei o agresează fizic pe oponenta sa, Nancy Kerrigan, iar în jurul Tonyei se creează un adevărat scandal. De aici şi până la prăbuşirea carierei sale nu mai e decât un pas; vorba americanilor, „from hero to zero”. 

I, Tonya nu e nici pe departe o poveste despre o prinţesă a gheţii. Pe cât de convingătoare era pentru patine, pe atât de imperfectă era pentru cei din jur. Mama ei, o chelneriţă alcoolică, nu îi permitea niciun pas greşit – sau ceea ce considera ea greşit. A urmat soţul ei, care îi făcea viaţa de acasă un adevărat iad. Şi, nu în ultimult rând, presa, mereu prezentă, mereu critică. Filmul biografic I, Tonya a fost nominalizat la mai multe categorii ale Premiilor Oscar şi Globul de Aur, câştigând la începutul lunii martie Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar Allison Janney.

Mai multe