Vasul ceramic cu inscripţia Petre, de la Capidava
În cadrul proiectului “Exponatul lunii”, Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul micro-expoziţiei „Vasul ceramic cu inscripţia Petre, de la Capidava”, vineri, 29 iunie a.c., ora 12.00, la sediul instituţiei din Calea Victoriei nr. 12.
Micro-expoziţia temporară prezintă publicului, unul dintre cele mai interesante exponate din patrimoniul muzeului:un vas ceramic cu inscripţie, datând de la finalul veacului X p. Chr.
Descoperirea artefactului se remarcă printr-o serie de coincidenţe curioase. Se întâmpla la poalele cetăţii Capidava, din Dobrogea, pe malul Dunării, în 1967. Vasul a fost găsit de un localnic dintr-un sat alăturat, din Topalu, sătean pe nume Petre, obiectul ceramic fiind căzut din malul unei secţiuni arheologice de pe sectorul pe care lucra arheologul Petre Diaconu. Pe vas erau imprimate litere greceşti, în lutul moale, înainte de ardere, iar singurul cuvânt întreg era... Petre!
Descrierea inscripţiilor face obiectul comentariilor în materialele însoţitoare ale expoziţiei. Cât despre numele PETRE, el poate fi interpretat în două maniere concurente. Majoritatea specialiştilor români au atras atenţia că forma numelui este specifică numai limbii române, nu limbilor slave – bulgarei, de pildă, fiindcă la Dunărea de Jos exista o importantă populaţie bulgară –, dar nici limbii greceşti;Petre ar fi, deci, semnătura olarului, dar şi cea mai veche atestare epigrafică a limbii române! Există însă şi o a doua ipoteză, care pleacă de la observaţia că „Petre” ar putea fi o formă de vocativ în limba greacă, deci o invocaţie. Cine altcineva putea fi invocat pe malul Dunării, decât apostolul Petru, cel care, înainte de a fi apostol al lui Iisus, a fost pescar?
Acesta este motivul pentru care vernisăm expoziţia la ziua prăznuirii Sf. Petru şi Pavel, la 29 iunie.Folosim oportunitatea şi pentru a evoca una dintre cele mai luminoase figuri ale arheologiei româneşti, Petre Diaconu, publicând fragmentar autobiografia acestuia, aducând un crâmpei de istorie dunăreană de la mijlocul veacului XX.