Uniforma de sublocotenent în Regimentul 4 Roșiori a Principesei Elisabeta
În cadrul expoziției „Universul Copilăriei”, al cărei vernisaj va avea cu ocazia Zilei Copilului, în sala „Ferdinand” a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, vor putea fi admirate piese vestimentare care au fost purtate de fetițe și băieți, unele dintre acestea aparținând copiilor Familiei Regale, mărturii de botez și certificate de botez, diplome de absolvire a învățământului primar și secundar, manuale școlare din diferite perioade istorice, fotografii de epocă din care zâmbesc chipuri vesele de copii, picturi, desene, sculpturi și cărți poștale care surprind inocența și, uneori, drama orfanilor de război, toate din patrimoniul instituției muzeale.
Și, pentru că muzeul gazdă al acestui eveniment cultural este militar, în cadrul expoziției este reprezentată și copilăria patronată de Armată, sub forma copiilor de trupă, a uniformelor militare purtate de principii Familiei Regale, a liceelor și școlilor militare, scrie Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, pe pagina de Facebook a instituției.
Orice demers despre copii și lumea copilăriei este unul implicit despre adulți, pentru că maturii de astăzi au fost cândva mici, copiii fiind reflexia adulților.
În patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” se păstrează uniformele de sergent și de sublocotenent în Regimentul 4 Roșiori ale Principelui Carol (15.10.1893-04.04.1953) și a Principesei Elisabeta (12.10.1894-15.11.1956), regimentul de suflet al Reginei Maria, care, din anul 1897, urmând exemplul altor Case Regale, era comandantul onorific al acestuia, cu gradul de colonel.
În anul 1915, acesta a fost redenumit Regimentul 4 Roșiori „Regina Maria”, militarii acestei unităţi purtând pe epoleţi cifrul (iniţiala) suveranei. Dovadă a legăturii strânse dintre Suverană și Armată, respectiv Regimentul 4 Roșiori și Muzeul Militar Național, este și faptul că în testamentul redactat în anul 1908 și în anexa testamentului redactat în anul 1926 erau enumerate bunurile pe care acestea urmau să le primească la moartea Reginei.
Principesei Elisabeta, mama sa i-a insuflat de mică dragostea și respectul pentru portul popular românesc, i-a cultivat gustul pentru autentic, pentru frumos, dar și pentru uniforma militară, pe care a purtat-o cu mândrie.
Ca o avanpremieră a ceea ce veți putea admira în cadrul expoziției amintite am ales să vă prezentăm astăzi uniforma de sublocotenent în Regimentul 4 Roșiori a Principesei Elisabeta.
Uniforma este model 1895 și a intrat în patrimoniul muzeului grație donației Familiei Regale din anul 1937. Aceasta este compusă din aproape aceleași elemente ca cea bărbătească, însumând căciulă, tunică, brâu, leduncă și furajeră. Conform modei de echitație feminină, pantalonii erau înlocuiți cu o fustă cu pliuri generoase, confecționată din postav alb cu găitane de culoare neagră. Tunica este scurtă, din postav roșu cu brandemburguri negre, avînd pe umeri epoleți model treflă iar la mâneci tresa de sublocotenent.
Are 12 rozete mari de alamă, 8 mici, 5 căluși și 10 inele de brandemburguri. Este căptușită cu satin alb și roșu. Fusta de călărie este confecționată din postav alb cu găetane negre. Căciula din astrahan, de culoare neagră, are o flamă din postav bleu răsfrântă peste partea stângă.
În față are cifra regală a Regelui Carol I, cocarda tricoloră și o torsadă formată din patru șnururi de lână galbenă, prinsă cu un năsturaș de alamă. În jurul căciulii este prins un șnur dublu de lână galbenă cu două noduri. În spatele căciulii, se află un căluș mic de lână galbenă de care atârnă o furajeră lată din șnur galben.
În față mai are un pampon din fir galben și o egretă scurtă de păr alb de cal. Este căptușită cu satin alb și meșină. Furajera sau ține-căciula este formată dintr-un dublu șnur de mătase galbenă care se pune pe după guler și umărul stâng. Ledunca cu bandulieră scurtă din fir de aur este căptușită cu catifea roșie. Are o cartușieră cu capac de metal alb și chenar galben pe care se sunt aplicate șase steaguri și două săbii încrucișate surmontate de coroana regală, însemnul cavaleriei. Brâul scurt este format din șnururi de mătase galbenă din fir auriu și din nouă mosorele grupate câte trei, tot din fir auriu. Părțile de mătase și de fir se unesc într-o împletitură de formă circulară de care atârnă un dragon cu doi ciucuri.
Expoziția „Universul copilăriei – Povești din alte vremuri” este deschisă în perioada 31 mai – 31 decembrie 2024, în sala „Ferdinand” a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.