Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907

Expoziția „Alexandru Ioan Cuza 150”, găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, surprinde toate aspectele vieții domnitorului Unirii, inclusiv viața privată și căsătoria cu Elena Rosetti.

Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă. Cu toate că nu a avut o căsnicie fericită alături de soțul său, aceasta l-a iubit și i-a fost devotată, a rămas alături de domnitor inclusiv în exil, fiind credincioasă memoriei acestuia până la moarte, notează Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, pe pagina de Facebook a instituției.

Cei mai mari istorici ai țării i-au creionat primei doamne a României moderne un tablou din care au reieșit principalele trăsături ale sale. Astfel, A. D. Xenopol spunea că a fost „sfântă prin înfrângerea durerilor omeneşti, sfântă prin dragostea ei către săraci şi nevoiaşi, sfântă prin viaţa de pustnic pe care a dus-o”, iar după Nicolae Iorga, Elena Cuza a fost cea mai autentică maiestate și cea mai desăvârșită simplitate. În ceea ce privește caracterizarea făcută de Nicolae Iorga, prima trăsătură îi venea din originea sa de mare aristocrată, pentru că era fiica postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Sturdza, două dintre cele mai mari familii ale Moldovei primei jumătăți a secolului al XIX-lea. Simplitatea de care amintea istoricul venea din firea ei, mult prea timidă, din bunătatea ei necuprinsă, pe care toți contemporanii i-au recunoscut-o.

Câteva vitrine din expoziție o aduc în prim-plan pe Elena Cuza. Sunt expuse mai multe bunuri culturale, printre care: un lornion care i-a aparținut și care face parte din patrimoniul Muzeului Național al Bucovinei, o fotografie care o prezintă la vârsta senectuții, din 1907, cu doi ani înainte de a muri, din patrimoniul Complexului Muzeal Național Neamț și o litografie care o înfățișează în 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București.

Născută la 17 iunie 1825, la Iași, Elena Rosetti se va căsători cu Alexandru Ioan Cuza la 30 aprilie 1844. Elena Cuza a murit la Piatra Neamț, la 2 aprilie 1909, la vârsta de 83 de ani.

Mai multe