Un ceas pentru artă în expoziţia MARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2014

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 25 octombrie, ora 11.30 la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia MARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului, deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR.

Se plăteşte doar biletul de acces în expoziţie, fără taxade ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19sau prin e-mail laprogramari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.  

Expoziţia MARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianuluiprezintă şaizeci de fotografii care recreează, prin intermediul unor imagini evocatoare, o lume imaginară, surprinzând deopotrivă realităţile angoasante ale epocii artistului.

Marcel-G. Lefrancq (1916, Mons – 1974, Vaudignies) debutează în 1932, după cum o dovedesc primele negative fotografice rămase de la el. S-a format ca autodicat, procurându-şi singur materialele necesare de la un negustor local. După absolvirea Ateneului Regal din Mons, specializarea studii clasice (secţiunea latină – greacă), se înscrie la Institutul Warocqué pentru a deveni economist, cursuri la care va renunţa pentru a frecventa cercurile studenţeşti ale Academiei de Artă.

Încă din perioada de început a activităţii sale, se remarcă preferinţa pentruo temă ce va deveni predilectă:străzile oraşului natal, vederi în perspectivă inversă, în contre-jour, într-o lumină scăzută, care lungeşte umbrele. Spirit nonconformist, Marcel-G. Lefrancq este autorul unor instantanee care surprind aspecte sugestive ale vieţii cotidiene, dar şi al unor compoziţii elaborate care explorează filonul suprarealist, exploatatde numeroşi artişti belgieni.

Influenţa suprarealismului este evidentă mai ales în colajele realizate de artist în perioada 1938-1947 prin juxtapunerea unor elemente diferite pentru a crea imagini cu un puternic impact vizual. Diversitatea subiectelor abordate de Marcel-G. Lefrancq – de la cronica de familie la portrete şi serbări populare sau nuduri – dovedeşte complexitatea acestui artist, a cărui arhivă fotografică a fost organizată şi păstrată cu grijă de-a lungul anilor de fiul său, Michel Lefrancq.

UN CEAS PENTRU ARTĂ (vizită cu ghidaj gratuit)

ExpoziţiaMARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului

Tarif: 4 lei(preţ întreg)/pensionari:2 lei/ elevi şi studenţi:1 leu

Înscrieri la:programari@art.museum.rosau 021.314.81.19

Mai multe