«Timebox» - un documentar despre familie, timp și nostalgie
Din 6 decembrie, intră în cinematografele din țară filmul documentar Timebox. Filmul este regizat de Nora Agapi și produs de Monica Lăzurean-Gorgan și Nora Agapi, prin casa de producție Manifest Film.
Despre Colecția Agapi
Documentarist și fotograf celebru în Iași, Ioan-Matei Agapi a filmat între anii 1967 și 1991, documentare și reportaje de la petreceri și chefuri cu personaje cunoscute ale vremii, vizite oficiale ale lui Ceaușescu, până la evenimente culturale, scene cotidiane din viața orașului Iași și momente din viața personală de familie.
Arhiva fotografului Agapi, acum în vârstă de 84 de ani, este imensă: conține 35 de ore de film pe 16 mm, 21.000 de metri de peliculă, sute de negative în cele mai variate formate (9/12, pe sticlă, 6/9 pe film sau negative de 35 mm și 120 mm), peste 50 de plăci pe sticlă realizate în anii '30 de către tatăl lui Ioan Agapi, zeci de aparate foto vechi, inclusiv unul din 1920 și un obiectiv din 1883.
Indiferența autorităților
Deși o figură importantă în peisajul cultural al orașului și o piesă absolut necesară pentru memoria Iașului, autoritățile din cadrul Primăriei Iași decid să-l scoată pe Matei Agapi din casa în care a locuit cu o indiferență totală față de arhiva lui unică de filme. De-a lungul timpului, primăria i-a declarat nenumărate războaie, de la opțiuni de mutare în imobile nelocuibile până la privarea de apă și căldură în toiul iernii. Acum, pentru conducerea orașului, fotograful Ioan Matei Agapi este un personaj invizibil. La fel și colecția lui. La fel și o parte din memoria vizuală a orașului.
Obiecte cu poveste:
Bannerul Nu te enerva face parte dintr-o serie de citate pe care fotograful Ioan Matei Agapi le lipea pe pereți în fosta casă. Era modul lui de a se proteja de el însuși. Își ținea mintea trează și devenea mai îngăduitor cu el și cu cei din jur.
Pe lângă rolul de cămin pentru el și familia lui, apartamentul în care a locuit fotograful Agapi a fost și studio foto. La începutul anilor 2000, mulți oameni au pășit pragul casei pentru un cadru memorabil. A rămas martor pălăria de mexican, alături de alte obiecte de recuzită.
Neagra și Șchiopa aproape că fac parte din colecția Agapi. Șchioapa e în familie de când era pui - Andreea a găsit-o pe linia de tren, cu un picior tăiat, și a salvat-o - iar Neagra e un partener de dialog feroce.
Prin anii ‘70, în perioada demolărilor masive din Iași, mergând cu tramvaiul, fotograful Agapi a văzut la geamurile unei case, pe psot de oblon, două portrete în mărime naturală. A coborât la prima stație și s-a dus la casa cu pricina. Acolo a dat peste o familie de romi care locuiau într-un fost atelier foto al unui evreu plecat din România. Erau singurele lucruri rămase intacte din casă. Așa că le-a cumpărat fără să stea pe gânduri.
Visul fotografului Agapi
Nora Agapi a făcut filmul Timebox despre Ioan Matei ca să redea viață arhivei lui de documentare. Dar în cutiile din casă stau încă sute de negative nescanate. Pasionat și dedicat muncii lui, Ioan Matei Agapi și-ar dori ca aceste imagini să funcționeze ca o memorie vizuală a trecutului. Istoria înseamnă și imagine, iar în negativele lui stau 40 de ani de istorie.
Fiica lui a lansat și o campanie de crowdfunding pentru a încerca să-i împlinească visul de a digitiza această istorie în imagini pentru ca oricine să o poată vedea, dar și pentru a-l ajuta pe fotograful Agapi să treacă peste perioada dificilă în care se află.
Despre regizoare:
Nora Agapi este director de imagine și regizor de film documentar. Este coregizor al filmului “Low Cost” si director de imagine pentru “Leaving Transylvania”, “Forest of Crocodiles”, “Pe Cărări Nebătute”/”Off The Bitten Track”, “Decoding Dacia”,“The Hunt for Transylvanian Gold”,“A Young Mind: the Making of a Filmmaker”.