Timbuktu, un oraş sub semnul terorii

📁 Recomandări de film
🗓️ 16 iunie 2015

Timbuktu – o lume în derivă, aflată sub armele islamiştilor fundamentalişti. Un conflict care zdruncină statul Mali şi distruge vieţile cetăţenilor săi. Situaţia socio-politică dramatică a oraşului este surprinsă de regizorul Abderrahmane Sissako, cu un palmares de filme ce pun lupa pe Africa, în cel mai recent film al său, „Timbuktu” – o producţie nominalizată pentru premiul Palme d’Or în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2014, dar şi pentru premiile Oscar 2015, la secţiunea „Cel mai bun film străin”.

 

Timbuktu este un oraş cu o istorie impresionantă şi o cultură bogată. Situat în sudul statului Mali, în apropiere de râul Niger, Timbuktu a reprezentat pentru europeni, decenii întregi, o destinaţie exotică – la care se ajungea cu mare greutate şi cu numeroase sacrificii personale. Dar „oraşul celor 333 de sfinţi” al Africii a fost cuprins în vâltoarea unui conflict intra-statal puternic şi a intrat sub controlul fundamentaliştilor religioşi.

Timbuktu este redus la tăcere, e ţinut cu uşile ferecate şi cu străzile goale. Nu se aud nici muzica, nici râsetele copiilor, nu se bea nici ceai şi totul este gri. Femeile au devenit nişte umbre pe la colţurile de stradă. Totuşi, printre dunele de nisip de lângă oraş, îşi duce traiul văcarul Kidane, alături de soţia sa, Satima, şi de copiii săi, fetiţa Toya şi băieţelul Issan. Viaţa e liniştită aici, departe de regimul de teroare al jihadiştilor. Dar haosul nu stă departe de casa sa multă vreme. După ce îl ucide accidental pe Amadou, un pescar care ucisese una dintre vitele lui, Kidane ajunge să cunoască legile noilor conducători ai oraşului, care sunt hotărâţi să înfrângă islamul tolerant şi pacifist. Prin interacţiunile dintre aceste două lumi, „Timbuktu” spune povestea luptei mute a poporului şi pune problema unui viitor incert pentru copiii din regiune.

Filmul rulează în cinematografele din Bucureşti şi din ţară.

Mai multe