„Tell-ul de la Borduşani-Popină. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea celei de-a treia conferințe publice din seria „Historia Viva”, având ca titlu „Tell-ul de la Borduşani-Popină. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei”. Evenimentul va avea loc joi, 27 martie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul.

În cadrul seriei de conferințe reunite sub genericul „Historia Viva” specialiștii și publicul interesat vor avea prilejul să afle rezultate ale unor importante cercetări arheologice, istorice, numismatice și pluridisciplinare derulate de colective de specialitate din cadrul muzeului și al partenerilor săi instituționali.

Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poștei. Intrarea la eveniment este gratuită.

În cadrul conferinţei vor fi susţinute mai multe prezentări ale unor specialişti din ţară şi din străinătate, reprezentând instituţii prestigioase muzeale, de cultură, învăţământ şi institute de cercetare precum:Institutul de Arheologie din Erevan (Armenia), Institutul de Arheologie din Londra (Anglia), Centrul de Cercetare şi Restaurare a Muzeelor din Franţa (Paris, Franţa), Universitatea din Toulouse (Toulouse, Franţa), Universitatea “Valahia” (Târgovişte, România), Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”(Iaşi, România), Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (Măgurele, România), Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti (Bucureşti, România), Muzeul Dunării de Jos (Călăraşi, România), Muzeul Judeţean Ialomiţa (Ialomiţa, România), Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare “Alexandra Bolomey” din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României (Bucureşti, România) şi Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti, România). Coordonatorul conferinţei publice este domnul dr. Nicolae Dragomir Popovici, cercetător ştiinţific în cadrul Secţiei de Arheologie Pre şi Protoistorică, Clasică şi Medievală, a Muzeului Naţional de Istorie a României.

Tell-ul eneolitic cunoscut sub numele de Popina sau uneori Popina mare este unul din sit-urile de tip tell printre cele mai mari din ţara noastră. Cercetările arheologice pluridisciplinare, efectuate de un colectiv de specialişti din mai multe ţări timp de mai bine de 15 ani, a permis obţinerea unor rezultate deosebite care au în vedere nu numai sit-ul arheologic propriu-zis ci şi zona înconjurătoare, respectiv Balta Ialomiţei, unde acesta se află.

Analiza şi, mai ales, corelarea tuturor datelor obţinute permit evidenţierea atât a unor specificităţi cât şi conturarea unor modele ale evoluţiei comunităţilor umane şi a mediului într-un interval de câteva milenii.

Conferinţa „Tell-ul de la Borduşani-Popină. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei” îşi propune să prezinte sintetic, rezultatele cele mai importante ale acestui demers ştiinţific extrem de rar în ţara noastră.

Condițiile de acces pentru participarea la conferința publică sunt următoarele:• accesul specialiștilor se face pe baza invitației transmise de către muzeu;• accesul reprezentanților mass-media se face exclusiv pe bază de confirmare, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 26 martie, ora 12.00.• publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit. 

Mai multe