Tatuajul în România - expoziție vernisată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

📁 Muzeele României
🗓️ 21 decembrie 2015

Expoziția "Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România", vernisată luni, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, reprezintă "o colecție didactică de tatuaje a Institutului de Medicină Legală "Mina Minovici" și aduce, în premieră pentru Brașov, lucrări excepționale care au fost restaurate de curând și care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX", a declarat directorul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, dr.Ligia Fulga.

Directorul Muzeului Municipiului București, care este organizatorul expoziției, alături de INML, Adrian Majuru, a precizat că expoziția prezintă una dintre poveștile de viață ale dr. Nicolae Minovici — pasiunea pentru tatuaje.

"El întâi a publicat o carte în anul 1898, la Paris și la București în același an, intitulată "Moda tatuajului în România", iar apoi, în cadrul serviciului de antropometrie pe care îl conducea la morga din București, acum 120 de ani, a început, printre alte lucruri, să colecteze tatuaje umane sau să fotografieze pe acelea întâlnite pe pacienții de care se ocupa. Foarte interesante sunt două lucruri. Pe de o parte, primul, cel mai vechi tatuaj din 1872, care este o mamă și un copil, Gherghina și Ionuț. În această expoziție este reconstituită un pic imaginar povestea acestei femei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care trăia la periferia orașului București, modul în care trăia. Al doilea lucru interesant este povestea unui bucureștean care a fost croitor, altfel mercenar în legiunea străină undeva între 1918-1922 și un cehoslovac, camarad de a lui, care i-a făcut patru tatuaje. Sunt expuse alături de fotografia lui", a spus Adrian Majuru.

Brașovul este primul oraș în afara Capitalei unde a ajuns expoziția pentru că există un spațiu adecvat și o comunitate pregătită să înțeleagă mesajul, a adăugat sursa citată.

Cei interesați de tatuaje au la dispoziție și un volum științific care are drept conținut metoda prin care a fost restaurat în premieră țesutul uman pentru a putea fi expus. Expoziția este deschisă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului, până în luna aprilie 2016.

sursa:Agerpress

Mai multe