Strămoşii omului modern navigau pe mări

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 4 ianuarie 2011

Săpăturile arheologice efectuate pe insula Creta din sudul Greciei au condus la descoperirea unor dovezi care atestă faptul că strămoşii omului modern au navigat pe mare în urmă cu peste 130.000 de ani, a anunţat, luni, ministrul grec al Culturii, citat de AFP.

În urma săpăturilor arheologice efectuate timp de doi ani în situl Plakia, din sudul insulei Creta, o echipă greco-americană a descoperit câteva pietre şlefuite datând din paleoletic, a căror vechime este cuprinsă în intervalul 700.000 î.e.n.-130.000 î.e.n.

Această descoperire, care reprezintă prima dovadă a unor aşezări de hominizi pe insula Creta înainte de neolitic (7.000-3.000 î.e.n.), constituie, totodată, "cea mai veche dovadă a navigaţiei maritime în lume", se afirmă în comunicatul emis de autorităţile din Grecia.

Uneltele-nişte topoare din piatră-au fost descoperite în apropiere de vestigiile unei "platforme marine vechi de cel puţin 130.000 de ani (...), dovedind astfel că oamenii au făcut călătorii pe Marea Mediterană cu zeci de mii de ani mai devreme faţă de ceea ce cercetările anterioare stabiliseră în trecut", a precizat ministrul grec.

Această descoperire, făcută în apropiere de plaja turistică Preveli, modifică astfel şi estimările cercetătorilor privind capacităţile cognitive ale primelor populaţii de hominizi", uneltele descoperite semănând cu cele ale populaţiilor de Homo erectus şi Homo heidelbergensis.

Mai multe