Stilul cartografic vechi românesc în digital
Muzeul Hărților vă invită joi, 13 decembrie 2018, ora 18.00, la conferința „STILUL CARTOGRAFIC ROMÂNESC LA ÎNCEPUT DE SECOL XX. O RESTITUIRE DIGITALĂ”, susţinută de dr. Cezar Buterez (Facultatea de Geografie, Universitatea Bucureşti).
Prelegerea va dezvălui contextul în care au apărut primele HĂRȚI TOPOGRAFICE ROMÂNEȘTI realizate de INSTITUTUL GEOGRAFIC AL ARMATEI. Deși inițial s-a resimțit lipsa de unitate artistică în elaborarea foilor de hartă, Institutul a reformat prescripțiile pentru unificarea produsului cartografic. Ceea ce a rezultat reprezintă o operă cu o puternică VALOARE ARTISTICĂ, alcătuind probabil cel mai impresionant produs al Școlii de Cartografie de la Institutul Geografic.
Folosind TEHNICI DIGITALE din domeniul sistemelor informaționale geografice, o echipă de studenți în cartografie de la Universitatea din București, condusă de Cezar Buterez, a izbutit RECONSTITUIREA STILURILOR CARTOGRAFICE amintite.
Inițiativa caută să readucă în atenție calitățile artistice ale hărților realizate în așa-numita „idee națională”.
STILURILE vor fi puse la dispoziția tuturor celor interesați să construiască reprezentări cartografice proprii care să imite ESTETICA VREMII, sau ca model pentru tinerii cartografi aflați în căutare de inspirație.
Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site, de la pagina evenimentului: