Spectacol de teatru despre Eva Heyman - „Anne Frank de Oradea”

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția
🗓️ 18 noiembrie 2021

Teatrul Regina Maria din Oradea va prezenta, pe 21 noiembrie, premiera spectacolului "Eva Heyman", fetița care a ținut un jurnal în ghetoul din Oradea, dramatizare, concept și regie semnate de Emil Sauciuc și Ioana-Maria Repciuc.

„Spectacolul este o dramatizare a jurnalului și are o misiune dublă: aceea de a aduce un omagiu Evei Heyman, fetița curajoasă și perspicace, care a căzut victimă unui sistem coercitiv și aceea de a se înscrie - alături de alte însemnări, documente, monumente istorice și de clădirile evreiești din Oradea - în circuitul mărturiilor-manifest împotriva unor astfel de atrocități”, se arată în comunicatul teatrului.

Rolul Evei Heyman este interpretat de actrița Ioana-Maria Repciuc, la rândul ei orădeancă, care urcă pentru prima dată în calitate de actor profesionist pe scena Teatrului Regina Maria.

„Acum câțiva ani am descoperit jurnalul Evei Heyman și l-am citit, devorându-l. M-a captivat atât de mult încât am început să-l dramatizez imediat după lecturare. Era perfect pentru scenă... Lucrând la el am descoperit multe despre caracterul Evei, despre relația ei cu părinții și cu rudele, cu prietenii, dar și cu societatea parțial dementă, sângeroasă, care era pătrunsă de moarte și dezumanizare. Spectacolul nostru este un manifest împotriva ororilor din lumea contemporană. Uciderea prin torturare și gazare a evreilor s-a petrecut atât de aproape de noi, de această epocă, încât mă înspăimântă”, spune Emil Sauciuc.

Premiera va avea loc duminică, 21 noiembrie, de la de la ora 18:00, la Sala Arcadia, următoarea reprezentație fiind programată în data de 30 noiembrie, de la ora 18:00, tot la Sala Arcadia.

Eva Heyman - Anne Frank de Oradea

Eva Heyman (foto dreapta), asociată deseori cu Anne Frank, care a avut aceeași soartă cruntă, a fost o fetiță evreică din Oradea, care și-a găsit sfârșitul tragic la vârsta de 13 ani în lagărul de la Auschwitz.

Cu câteva luni înainte de a fi deportată, Eva a început să scrie un jurnal, unde a consemnat gânduri, sentimente, aspirații, dar și întâmplări și evenimente care surprind și recreează realitatea unei lumi în schimbare, generată de invazia naziștilor și de ura antisemită pe care aceștia o răspândesc în jurul lor. Astfel, printre rândurile scrise, cu multă luciditate, de un copil-observator, care speră, iubește, visează, se citește teama, disperarea și neputința ei, a semenilor ei, marginalizați și osândiți, dar și atitudinea celorlalți, așa-zișilor „arieni”, unii transformați în călăi, alții în ajutoare.

Jurnalul ei a fost scos pe furiș din ghetoul în care evreii au fost mutați cu forța, de către bucătăreasa familiei și pe urmă înmânat mamei Evei, care a supraviețuit Holocaustului. Agnes Heyman a decis să publice însemnările fiicei sale.

Mai multe