„Și-am plecat...spre Eldorado”, fenomenul emigrării în America la începutul secolului al XX-lea
Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud au organizat la sediul instituției o expoziției deosebit de interesantă dedicată fenomenului emigrării în America la începutul secolului al XX-lea, expoziție care va putea fi vizionată până pe 1 septembrie.
Emigrarea a fost un fenomen amplu, cu multiple valențe: istorice, sociale și antropologice.
Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Zvonuri privind câștiguri substanțiale erau alimentate de cei care aveau interese în transport, dar și de cei care erau interesați în atragerea brațelor de muncă ieftine.
La început cei care au plecat nu s-au dus cu gândul de a rămâne definitiv, ci cu dorința unui câștig și apoi a reîntoarcerii acasă.
Odată ajunsi în America, majoritatea s-au transformat din agricultori în muncitori necalificați, încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au făcut economii și-și plănuiau întemeierea de gospodării, fie in America, fie acasă în țară. Însă reîntorși acasă, ei se reintegrează rapid în comunitatea de origine, impactul câștigurilor bănești, a achizițiilor tehnice ale emigranților în satul de origine fiind unul minim.
În acest fenomen s-au încadrat și cei care au plecat din zona Bistriței și Năsăudului, fie că vorbim de români, sași, evrei sau maghiari. Numeroase mărturi ale traiul pe plaiurile americane se află în fondurile documentare: "Prefectura județului Năsăud", "Banca Aurora".