Reconstituirea culturii tradiționale a satului săsesc din România
Muzeul de Etnografie Brașov a deschis expoziția temporară „Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei”, care va putea fi vizitată până la începutul anului 2023, la sediul din Bdul Eroilor nr. 21A, de miercuri până duminică, de la 9.00 la 17.00.
Obiectele prezentate în expoziție provin în totalitate din colecția Muzeului de Etnografie Brașov, în principal ca rezultat al unei ample campanii de cercetare care s-a desfășurat în mai multe etape, în perioada 1990 – 1995, cu mențiunea că la una din etape, în anul 1993, a participat o echipă de la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania, informează un comunicat al Muzeului de Etnografie Brașov.
Programul de cercetare a avut în vedere urmărirea consecințelor fenomenului generalizat de depopulare a satului săsesc transilvănean, care are consecințe dramatice asupra păstrării identității etnoculturale a zonei. S-au cercetat în jur de 24 de sate din arealul cuprins de zona Rupea, până la zona limitrofă Țării Făgărașului, sate din Valea Hârtibaciului, până la sate din proximitatea Sighișoarei.
Pierderea rapidă a sursei orale a făcut dificilă pentru etnologi reconstituirea culturii tradiționale a satului săsesc însă, în ciuda acestui obstacol, cercetările întreprinse au recuperat un bogat material documentar de istorie orală a fiecărei comunități săseşti, obținându-se un fond sistematizat compus din casete audio, casete video, fişe de teren, diapozitive şi fotografii documentare.
De asemenea, s-au realizat sistematice achiziții de teren şi donații ele reprezentând în cea mai mare parte recuperări „de patrimoniu” dar şi piese-martor de identificare a dinamicii vieții satului în anumite perioade de timp, precum obiecte de port cu caracter identitar, fotografii de familie, portrete, grupuri reprezentând organizații ale satului ca Bruder şi Schwesterschaft, Nachbarschaft, fotografii făcute la nuntă, Confirmare.
Înregistrările audio și video realizate în teren, păstrate în arhiva documentară a muzeului, ajută permanent în procesul de documentare și reconstituire a acestor ansambluri vestimentare definitorii pentru comunitatea sașilor din sud-estul Transilvaniei.
„Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei”
Expoziția ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei”, deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov, prezintă și câteva din obiceiurile de nuntă practicate în această comunitate. Mireasa mergea la cununie îmbrăcată în costumul de fată, purtând pe cap o panglică roșie, prinsă la ceafă, lungă până la poalele fustei, și „Bortenul”, pe care atașa, în față, o coroniță din flori albe iar la spate, mai multe panglici lungi, flori artificiale și ace din sticla colorată. După cununie, avea loc oferirea darurilor pentru miri, o ocazie în care mireasa primea cadou elemente de port pentru găteala capului.
De exemplu, în localitatea Meșendorf, zona Rupea, mama mirelui așeza pe masa pregătită pentru daruri o pernă, unde punea un voal alb din tul brodat /„Schlyjerdeoch” și acele pentru cap, iar mama miresei dăruia o căiță albă /„Heuf” cu panglici roz. Aceste cadouri cu valoare simbolică sugerau statutul de femeie măritată.