Poveste despre bucatele de Crăciun - cu sarmale și salată boeuf

📁 Ascultă Istoria
🗓️ 18 decembrie 2023

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate” 

Cum și unde au apărut sarmalele? Mergem prin lume și descoperim o mare varietate de sarmale, povestim și despre apariția mămăligii, apoi completăm meniul cu povestea salatei de boeuf și după o masa copioasă…bem o cafea specială: marghilomana.

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

Masa festivă de Crăciun nu este doar o sărbătoare pentru români, ci și un prilej de a ne bucura de generozitate. Așteptarea până când vor putea mânca din nou carne după postul lung scoate la iveală multe obiceiuri și mâncăruri care conțin carne de porc, cum ar fi slănina sau cârnații cu legume fierte în ei! Oamenii pregătesc aceste bunătăți din timp, acordând atenție sporită preparatelor afumate. Nici importanța din spatele acestei tradiții nu poate fi trecută cu vederea. Împărtășind împreună ceea ce avem în astfel de momente ne face să ne simțim mai apropiați ca niciodată.

Chiar dacă toți românii știu ce preparate trebuie să pună pe masa de Crăciun, puțini știu istoria din spatele acestora.

Sarmale

Delicioasele rulouri de varză și carne tocată au fost savurate din Balcani până în Orientul Mijlociu, dar nimeni nu pare să știe exact când și-au făcut prima dată apariția sarmalele pe masa de prânz. Unii istorici culinari cred că ar fi fost inventate încă din secolul al V-lea î.Hr., în timp ce alții speculează că au fost popularizate în secole mai recente. Rețetele diferă de la gospodărie la gospodărie, dar sunt bazate pe carne tocată și foi de varză fiartă sau murată. În România se obișnuiește să se adauge orez, ceapă și ardei în carnea tocată. Dar oricare ar fi rețeta urmată, sarmalele trebuie să își facă apariția pe masa de Crăciun.

Mai multe