Pe urmele Arhipeleagului Gulag
Nicolas Werth, reputat sovietolog francez, a scris multe cărți despre istoria Uniunii Sovietice. Volumul de față, dedicat sistemului concentraționar sovietic, nu este însă o istorie de tip clasic, ci una retrăită și scrisă la fața locului.
Drumul din Kolîma reprezintă jurnalul unei călătorii de documentare în Kolîma, regiunea din Estul îndepărtat al Siberiei despre care Aleksandr Soljenițîn scria, în Arhipeleagul Gulag, că a fost „cea mai mare şi cea mai celebră insulă, polul ferocităţii acelei uimitoare ţări numită GULAG.”
Din dorința de a porni „în căutarea urmelor lăsate de marele sistem concentaționar al secolului al XX-lea”, Nicolas Werth o ia pe urmele zeki-lor, vizitează siturile vechilor lagăre din Kolîma (multe dintre ele înghițite, între timp, de clima polară, care a șters urmele acestei istorii violente) și se întâlnește cu ultimii supraviețuitori ai acestora. Rezultatul este o carte aparte, emoționantă, presărată cu poveștile celor care au avut norocul de a scrie și de a povesti despre Kolîma, dedicată în același timp Celorlalți, sutelor de mii de victime rămase pentru totdeauna acolo.
Autor:Nicolas Werth
Editura Corint;Număr pagini:208;Preț:24.90 lei