„Papagali și Bovarisme” - Expoziție de fotografie și obiect
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a găzduit miercuri, 19 iunie, vernisajul expoziției „Papagali și Bovarisme”.
Aflată la intersecția dintre fotografie, literatură și inteligența artificială, expoziția le propune vizitatorilor o experiență imersivă și interactivă, o incursiune ironică în labirintul dorințelor umane, unde adevărul și iluzia se joacă „de-a v-ați ascunselea”, urmărind legăturile nevăzute dintre realitate și ficțiune, printr-o serie de portrete fotografice, înregistrări audio și elemente simbolice, informează un comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Expoziția „Papagali și Bovarisme” poate fi vizitată până la 29 iunie 2024. Muzeul Etnografic al Transilvaniei le recomandă vizitatorilor să își aducă propriul set de căști audio, pentru a avea parte de experiența completă a acestui proiect.
Explorarea vizuală și auditivă este inspirată din romanul postmodern al lui Julian Barnes, „Papagalul lui Flaubert”. Publicat în 1984 și nominalizat la prestigiosul Booker Prize, romanul lui Barnes investighează detaliile și inconsistența informațiilor factuale despre doi papagali împăiați - unul aflat în Rouen, celălalt la Croisset, atribuiți alternativ lui Gustave Flaubert de către biografii lui. Aceste consemnări echivoce întrețin ambiguitatea care însoțește căutarea obsesivă a adevărului, prin raportarea contradictorie la prezent și memorie.
Proiectul este completat cu intervenția explicită a femeilor ale căror portrete vor fi instalate în spațiul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Ele contribuie cu obiecte personale și cu evocări ale unor secvențe de memorie afectivă, cărora li se adaugă chei de lectură extrem de diverse ale personajului Emma Bovary. Cele șaisprezece personaje au vârste și profesii diferite, astfel încât aceste contribuții compun un mozaic nuanțat, în care privitorul se va regăsi cu siguranță.
O parte din materialul expus utilizează tehnologia AI Midjourney, cu ajutorul căreia au fost create imagini ce suprapun informația documentară, obținută din studiul romanelor lui Barnes și Flaubert, cu reprezentări sintetizate de LLM, punând sub semnul întrebării granița dintre aceste două surse de informații. Proiectul nu este doar o prezentare artistică, ci și o meditație asupra feminității, o invitație făcută vizitatorului la reflectare asupra propriului raport cu realitatea și cu ficțiunea, la descoperirea subtilităților metanarațiunii și la o confruntare cu propriile apeluri la memorie în spiritul complex și expresiv al bovarismului și postmodernismului.
Crina Prida este fotograf, artist vizual, dar și medic stomatolog. Fotografiile ei au fost expuse în peste 25 de expoziții din România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Finlanda și Statele Unite. A publicat fotografii și texte despre cultura vizuală în numeroase reviste și publicații de specialitate. Predă cursuri și ateliere de fotografie. Proiectele sale fotografice conțin un amestec de performance și uneori de teatralitate; imaginile sunt pretexte pentru a descrie vizual temele la care se reîntoarce constant: timpul, memoria, simbolurile, precum și relativizarea esteticii feminine cu ajutorul acestora.