Orientul Mijlociu, pe înțelesul tuturor
Istoricul britanic Peter Mansfield publica în urmă cu două decenii o sinteză de istorie a Orientului Mijlociu. Chiar și în prezent, cartea sa, publicată acum de Editura Humanitas, rămâne una dintre cele mai bune lucrări pe acest subiect, revenit acum în interesul publicului după Primăvara Arabă și apariția fenomenului Statul Islamic.
Mansfield, diplomat și jurnalist care a lucrat mulți ani în zona despre care scrie, a reușit să comprime într-un volum complicata istorie a spațiului oriental. Cartea începe cu o scurtă introducere privind evoluția Orientului Mijlociu din Antichitate până în epoca modernă, apoi detaliază și explică istoria ultimelor două secole din perspectivă economică, socială, culturală și politică – cu accente pe epoca otomană, Primul Război Mondial, perioada interregn-ului anglo-francez din interbelic, apoi Al Doilea Război Mondial, turbulenții ani postbelici și implicarea americană în zonă.
O istorie a Orientului Mijlociulămurește multe chestiuni neclare privind evoluția contemporană a acestui spațiu și permite cititorilor să înțeleagă de ce zona este, în zilele noastre, cel mai tensionat punct pe harta politicii mondiale.
O istorie a Orientului Mijlociu
Autor:Peter Mansfield
Editura Humanitas;număr pagini:536;preț:65 lei