„O istorie a evreilor” de Paul Johnson
Editura Humanitas va publica, în curând, traducerea volumului „O istorie a evreilor”, de Paul Johson, una dintre cărțile de referință ale faimosului istoric britanic. Publicată în 1987, „O istorie a evreilor” este considerată și astăzi, la aproape trei decenii de la apariția sa, una dintre cele mai bune monografii pe acest subiect.
Paul Johnson:"Cartea mi-a dat şansa să reconsider cu obiectivitate, în lumina unui studiu care acoperă aproape patru mii de ani, cea mai dificilă dintre toate întrebările umanităţii: pentru ce suntem noi pe pământ? Oare este istoria doar o serie de evenimente a căror sumă e lipsită de sens? Nu există nici o diferenţă morală fundamentală între istoria rasei umane şi istoria, să zicem, a furnicilor? Sau există un plan providenţial ai cărui agenţi, oricât de umili, suntem noi? Nici un popor nu a susţinut cu mai multă tărie decât evreii ideea că istoria are un scop, iar umanitatea un destin. Într-o fază foarte timpurie a existenţei lor colective, ei credeau că au descoperit un plan divin pentru societatea umană, al cărui pilot urma să fie însăşi societatea lor. Şi-au conceput rolul până în cel mai mic amănunt. S-au agăţat de el cu o persistenţă eroică, în faţa unor suferinţe sălbatice. Mulţi dintre ei încă mai cred în acest rol. Alţii l-au strămutat în eforturi prometeice de a ne înălţa condiţia prin simple mijloace umane. Viziunea evreilor a devenit prototipul pentru multe proiecte grandioase destinate umanităţii, atât din cele concepute de divinitate, cât şi de om. Prin urmare, evreii se găsesc exact în mijlocul încercării perene de a conferi vieţii umane demnitatea unui scop. Oare istoria lor sugerează că asemenea încercări merită să fie întreprinse? Ori dezvăluie inutilitatea lor esenţială? Am speranţa că expunerea care urmează, rezultatul propriei mele investigaţii, îi va ajuta pe cititori să răspundă singuri la aceste întrebări."
„Celebrul Paul Johnson ne prezintă o istorie provocatoare a poporului, religiei şi culturii evreieşti din cele mai vechi timpuri până în prezent. Împărţită ingenios în şapte secţiuni (Israeliţii, Iudaismul, Catedocraţia, Ghetoul, Emanciparea, Holocaustul şi Sionul), lucrarea descrie complexa interacţiune dintre istoria evreilor şi istoria mondială, arătând felul în care traiectoria civilizaţiei occidentale a fost influenţată deciziv de acest grup puţin numeros… O excelentă istorie nonacademică, pentru marele public.“ (Library Journal)