Noi apariții editoriale cu tematică arheologică ale Muzeului Național de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României anunță trei noi apariții editoriale cu tematică arheologică publicate sub egida sa. Lansarea acestor volume va avea loc joi – 14 aprilie 2016, cu începere de la orele 12, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Calea Victoriei, parter, sala Lapidarium. Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea principală a muzeului, situată în Calea Victoriei. Intrarea la eveniment este gratuită.
Este vorba despre un nou număr al anuarului "Cercetări Arheologice", de volumul monografic intitulat "Sistemul de fortificare al stațiunii eneolitice de la Pianu de Jos – Podei (jud. Alba, România). Între simbolism și rațiuni defensive", avându-l ca autor pe Cătălin Bem și de "Catalogul colecției Lapidarium (I). Piese greco-romane", avându-le ca autoare pe Adela Bâltâc, Christina Știrbulescu și Andreea Ștefan. Volumele vor fi prezentate de către dr. Crișan Mușețeanu, conf. univ. dr. Ioan C. Opriș și dr. Dragomir N. Popovici. Evenimentul va fi moderat de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României.
Numărul XXI al anuarului "Cercetări Arheologice", dedicat dr. George Trohani, are un sumar a cărui structură reflectă dorinţa Comitetului de redacţie de a prezenta cât mai fidel activitatea colectivului de cercetători în domeniul arheologiei. Tematica volumului este diversă, acoperind un interval cronologic foarte larg de la preistorie până la evul mediu. O primă secţiune include rapoarte arheologice, fie programate (Hîrşova şi Borduşani), fie preventive (Stejeriş I, Aurel Vlaicu – Obreza, Tărtăria II, Alburnus Maior – Dealul Carpeni, Autostrada 2 – Făclia şi Şibot – Cânepişte). Alături de alte studii, note şi recenzii volumul include o sinteză semnificativă referitoare la cercetarea arheologică din Muzeul Național de Istorie a României desfășurată în perioada 2009–2014, respectiv cercetări arheologice sistematice și preventive, programe și proiecte de cercetare (inclusiv cu fonduri europene), expoziții, dar și publicații de specialitate (volume, articole, studii) sau participări la reuniuni științifice internaționale sau naționale.
În seria Monografii a Muzeului Național de Istorie a României, a fost publicat cel de-al zecelea volum, având ca temă studiul monografic referitor la sistemul de fortificare al sitului eneolitic Pianu de Jos – Podei. Reluată după mai bine de patru decenii, de această dată în contextul derulării amplelor lucrări arheologice preventive ocazionate de construirea autostrăzii Orăștie – Sibiu, lotul Orăștie – Sebeș, cercetarea mai recentă a Podeiului de la Pianu de Jos, în anul 2012, a prilejuit o investigație amplă a unui monument preistoric deosebit. „ (...) în contextul în care literatura de specialitate este, din păcate, tot mai mult maculată de agramatism, nu este de prisos dacă evidenţiez eleganța stilului prin care autorii monografiei şi-au exprimat ideile, în care verbul ales, uneori pigmentat cu ironii fine cu tentă polemică, se împleteşte cu rigoarea şi cursivitatea unui text ştiinţific. (...) Suntem siguri că monografia (...), prin metodologia de cercetare, bogăția și acurateţea informaţiei arheologice, rigoarea argumentaţiei, dar şi prin noutăţile aduse (...) va fi un punct de referinţă pentru toţi cei care vor studia începuturile eneoliticului din Transilvania şi, în acelaşi timp, un exemplu de abordare, în toată complexitatea lui, a unui proiect de cercetare arheologică preventivă” (prof. univ. dr. Florin Drașovean).
Catalogul colecției Lapidarium (I). Piese greco-romane este o publicație care se adresează, deopotrivă, lumii științifice și celor interesați de subiectul denumit generic astăzi „artă greco-romană”. Volumul cuprinde piesele de acest fel datând din perioada greco-romană, respectiv 304 piese aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Deși majoritatea pieselor este edită, „arta greco-romană”, așa cum se poate vedea prin lecturarea catalogului, întotdeauna oferă noi și noi abordări.