NASA dezvăluie o hartă a încălzirii globale VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 decembrie 2010

Fie din cauza activităţilor umane sau a variabilităţii naturale, cert este că termometrele din întreaga lume au crescut constant de la începutul Revoluţiei Industriale, anunţă NASA, care dezvăluie o hartă a fenomenului.

Potrivit unei analize de temperatură realizate de oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru Studii Spaţiale Goddard (GISS) din cadrul NASA, temperatura medie globală pe Pământ a crescut cu circa 0, 8 ° Celsius(1, 4 ° Fahrenheit) din anul 1880. Două treimi din încălzire a avut loc începând cu 1975, la o rată de aproximativ 0, 15-0, 20 ° C pe deceniu.

Cercetătorii NASA au realizat două hărţi, care arată anomalii sau schimbări spectaculoase de temperatură ce au avut loc între 2000-2009, repectiv 1970-1979.

Ele nu descriu temperatura absolută, ci cu cât de s-a încălzit sau s-a răcit o regiune în comparaţie cu valorile de temperatură din perioada 1951-1980. Perioada a fost aleasă, în mare parte, pentru că Serviciul american de Meteorologie foloseşte o perioadă de trei decenii pentru a defini valorile normale de temperatură sau temperatura medie.

Analiza a început în jurul anului 1980, astfel încât cel mai recent interval de 30 ani a fost între 1951-1980.

Harta încălzirii în perioada 1 ianuarie 1970-31 decembrie 1979 / foto:earthobservatory.nasa.gov

Institutul a folosit informaţii de la 6.300 de staţii meteorologice de pe glob, observaţii realizate din satelit şi de pe vase asupra temperaturii oceanelor şi măsurătorile din Antarctica.Aceste trei seturi de date sunt introduse într-un program de analiză computerizat, disponibil pe site-ul GISS, care calculează tendinţele temperaturilor anormale comparativ cu temperaturiile medii pentru aceeaşi lună din perioada 1951-1980.

Harta încălzirii în perioada 1 ianuarie 2000-31 decembrie 2009 / foto:earthobservatory.nasa.gov

Obiectivul, potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul NASA, este de a oferi o estimare privind schimbările de temperatură. Aceste date ar putea fi folosite la previziunile climatice la nivel mondial.

Temperaturile pe care le-am observat la nivel local şi în perioade scurte, pot fluctua în mod semnificativ, datorită unor evenimente ciclice previzibile (zi şi noapte,   vară şi iarnă) sau greu de previzis (rafale de vânt şi precipitaţii). Însă, temperatura globală depinde în principal de cât de multă energie primeşte planeta de la Soare şi cât de mult radiază înapoi în spaţiu-cantităţi care se modifică foarte puţin. Cantitatea de energie emisă de către Pământ depinde de compoziţia chimică a atmosferei, în special de cantitatea de gaze cu efect de seră, explică oamenii de ştiinţă de la NASA.

Mai multe