Morţi fără morminte - o nouă carte despre deportările din Bărăgan
Luni, 12 septembrie, în Foaierul Teatrului "Maria Filotti" a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan". În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată cartea "Morţi fără morminte în Bărăgan (1951-1956)".
În faţa unui public alcătuit în mare parte din foşti deţinuţi politici şi victime ale experimentului comunist numit deportare, Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului (CISAC) din cadrul Memorialului Sighet, şi Juvenale Harabagiu, preşedintele "Pro Basarabia şi Bucovina" filiala Brăila, au vorbit despre tragediile umane produse în urma acestui proiect de epurare socială, inventat în perioada lui Gheorghiu-Dej.
Romulus Rusan a explicat contextul istoric şi cauzele care au dus la o asemenea tragedie. "Este un eveniment de o importanţă majoră, era normal ca societatea civilă să o rememoreze", a punctat Juvenale Harabagiu.
Pe pereţii foaierului sunt expuse 28 de panouri care cuprind, cronologic şi tematic, situaţia internaţională din anii '50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de dislocare, alcătuirea "listelor negre", pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările, "Domiciliul obligatoriu". Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Mărturiile personale sunt transcrieri ale înregistrărilor făcute de colaboratorii CISAC. Practic, expoziţia înfăţişează drama celor 44.000 de bănăţeni şi mehedinţeni deportaţi într-o singură noapte în stepele pustii ale Bărăganului, la data 18 iunie 1951, tragedie cunoscută şi sub denumirea de "Noaptea cea neagră".
Morţi fără morminte în Bărăgan (1951-1956)
De asemenea, cu ocazia acestui eveniment a fost lansată şi o carte document editată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului:"Morţi fără morminte în Bărăgan (1951-1956)". Apărut în colecţia "Ora de istorie" a Fundaţiei "Academia Civică", organizatorul acestei expoziţii, volumul este coordonat de Romulus Rusan, în colaborare cu Angela Bilcea, Andreea Cârstea, Virginia Ion şi Ioana Boca, directorul executiv al Consiliului Director al Fundaţiei "Academia Civică".
"Este o carte unică în felul său: lista celor aproape 1.700 deportaţi morţi în detenţia din Bărăgan în perioada 1951-1956. Dintre aceştia, 175 copii, între care 150 morţi înainte de a împlini un an. Cel mai vârstnic dintre decedaţi - un ţăran în vârstă de o sută de ani, deportat cu cinci ani în urmă. Cu o bogată bibliografie şi cu certificate de moarte emise majoritar de autorităţile vremii, cartea este radiografia unui genocid inuman aplicat unor civili fără apărare"-se arată în prezentarea cărţii.
Expoziţia poată fi vizitată până pe 25 septembrie, de luni până vineri, între orele 08.00 şi 18.00.