Mini-conferință la muzeu: „Motive și simboluri pe artefactele lucrate în lemn din colecția Muzeului Nicolae Minovici”

Muzeul Municipiului București invită publicul la o nouă conferință organizată lunar la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Intitulată „Motive și simboluri pe artefactele lucrate în lemn din colecția Muzeului Nicolae Minovici”, mini-conferința va avea loc sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 16.00, și va fi susținută de dr. Silvia Zamfir, Șef Secție Antropologie Urbană – Muzeul Municipiului București. Evenimentul include și un scurt tur în expoziția permanentă a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1), informează un comunicat al Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

În cadrul acestei serii de mini-conferințe, specialiștii muzeului vor aduce în atenția publicului atât personalitatea și rolul pe care dr. Nicolae Minovici l-a avut în dezvoltarea medicinei legale românești, cât și pasiunea pentru obiectele de artă populară.

Taxa de intrare: 10 lei / persoană.

Accesul se face în baza unei programări la antropologie@muzeulbucurestiului.ro.

Despre conferință:

"Decorul obiectului de artă populară reflectă organizarea socială și evoluția istorică, are înscrise în el o mulțime de informații care se oferă privitorului în forme ce sunt adesea criptice. Semnele decorative care împodobesc obiectele de artă populară pot fi reprezentate în nenumărate forme care țin cont de diversitatea materiilor prime și tehnicile în care sunt concepute obiectele, diferite în raport cu studiul de dezvoltare socială și istorică.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici prezintă motive populare atât pe elementele arhitecturale, pe obiectele din colecție, cât și în modul în care colecționarul, Nicolae Minovici a dispus aranjarea obiectelor, de exemplu, farfuriile amenajate pe tavan sub forma unei rozeta sau cele trei registre de linguri din încăperea Sala de mâncare dispuse tot sub forma unei rozete circulare.

Fiecare obiect din colecția muzeului este decorat cu ornamente pornind de la cele mai simple cum ar fi motive geometrice și până la cele mai complexe care alcătuiesc motive vegetale, zoomorfe. În cadrul prezentării dedicate acestei lunii ne vom axa pe decorul obiectelor de lemn care se regăsesc în expoziția de bază a muzeului pornind de la simbolurile de pe panourile decorative, de la motivele de pe tocurile ușilor din fiecare încăpere până la cele care împodobesc lăzile de zestre" (Dr. Silvia Zamfir, Șef Secție Antropologie Urbană, Muzeul Municipiului București)

Mai multe