Mihail Gorbaciov - un personaj «greu de înțeles»
În 1985, când Mihail Gorbaciov a devenit conducătorul Uniunii Sovietice, aceasta era una dintre cele două superputeri mondiale. În câțiva ani, reformele sale, perestroika și glasnostul, au transformat complet comunismul sovietic.
Până în 1990, Gorbaciov a avut un rol decisiv la încheierea Războiului Rece, iar în 1991, după ce a scăpat ca prin urechile acului dintr-o tentativă de lovitură de stat, tot el a prezidat, fără să vrea, prăbușirea Uniunii Sovietice, statul pe care încercase să-l salveze.
În prima biografie atotcuprinzătoare a ultimului lider sovietic, profesorul american William Taubman arată cum un fiu de țărani a devenit „groparul sistemului sovietic”, cum a urcat până în vârful unui sistem conceput să-i țină pe cei ca el la nivelul de jos, cum a găsit interese comune cu ultraconservatorul președinte american Ronald Reagan și cum a îngăduit ca URSS și imperiul său est-european să se dezintegreze, fără a utiliza forța pentru a le păstra.
Pe tot parcursul cărții, Taubman arată multiplele fațete ale caracterului unic al lui Gorbaciov, un personaj „greu de înțeles”, potrivit cuvintelor proprii. Cartea se bazează pe interviuri cu Gorbaciov, pe transcrieri și documente din arhive rusești și pe interviuri cu asistenți și consilieri de la Kremlin, dar și cu lideri străini.