Luptele dintre daci şi romani vor fi reconstituite la Porolissum Fest
La complexul de la Moigrad are loc duminică „Porolissum Fest”, un show de reconstituiri istorice. Organizatorii promit o reconstituire fidelă a bătăliei de la Tapae şi a asediului Sarmizegetusei de către romani, pauzele dintre lupte fiind „împănate” cu delicii culinare de epocă.
O întoarcere în timp până în anul 101. Asta le propun organizatorii celor care vor lua parte duminică la Porolissum Fest, un show de reconstituiri istorice programat să aibă loc duminică la complexul arheologic de la Moigrad. Potrivit Corinei Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, organizator, alături de Consiliul Judeţean, al evenimentului, festivalul are ca temă împlinirea a 1910 ani de la primul război daco-roman (101 – 102). „Aşa că întregul eveniment este conceput în jurul reconstituirii bătăliei de la Tapae şi asediul Sarmizegetusei, finalizat cu pacea cerută de daci, sub conducerea lui Decebal”, precizează ea.
Specialiştii Muzeului Judeţean promit o reconstituire fidelă a tuturor etapelor războiului daco-roman, de la declararea lui de către romani, la atacul acestora, bătălia de la Tapae, contraatacul dacilor, asediul Sarmizegetusei şi pacea cerută de daci. La luptă vor sări, pe dealurile de la Porolissum, peste o sută de daci şi de romani, costumaţi şi antrenaţi corespunzător. Este vorba despre trupe specializate în reconstituiri istorice, cum este Terra Dacica Aeterna, din Cluj Napoca, „Vulturii de Călata” şi „Lupii Pustei” din Oradea, dar şi amatori pregătiţi de Asociaţia „Amicii Muzeului”, ce funcţionează pe lângă instutuţia muzeală din Zalău:trupa de romani „Cohors III Campestris”, formată din voluntari de la ISU Sălaj şi elevi de la Colegiul Naţional „Silvania”, şi dacii de la „Lupii Daciei”, reprezentaţi de alţi voluntari de la ISU şi de specialişti din Muzeul Judeţean. Şi pentru ca reconstituirea să fie cât mai fidelă, specialiştii muzeului vor reface la Porolissum şi o parte din cadrul războiului de acum 1910 ani, mai exact partea frontală a fortificaţiei dacice de la Sarmizegetusa.
În momentele de respiro ale combatanţilor, spectatorii se vor putea distra la standurile pregătite de organizatori. Vor putea găsi acolo suveniruri cu conotaţii istorice, materiale promoţionale, dar şi jocuri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi:trasul cu arcul, aruncatul lăncii, aruncatul securii (numai pentru adulţi).
Cireaşa de pe tort va fi standul cu mâncare romană al lui Mircea Groza, ce va fi servită în vase de ceramică lăsate ca suvenir celor care vor cumpăra deliciile pregătite de celebrul bucătar.
Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 12.00, în amfiteatrul roman, iar cei care nu au mijloc propriu de transport cu care să ajungă acolo pot apela la cursele pregătite de organizatori, ce vor porni din faţa Consiliului Judeţean spre Moigrad la orele 11.15, 13.15 şi 15.15. Încheierea va avea loc undeva înspre miezul nopţii, la ora 22.00 fiind programată ultima activitate – proiecţia în aer liber a filmului istoric „Dacii”.
Porolissum, promovat printr-un festival internaţional
Evenimentul din acest weekend de la Moigrad este organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Asociaţia „Amicii Muzeului” şi se vrea a fi – potrivit organizatorilor – un preambul pentru iniţierea unui festival internaţional de reconstituiri istorice. „Este una dintre cele mai bune modalităţi de punere în valoare a Porolissum-ului. Este un spaţiu generos, unul dintre puţinele din zonă care se pretează la astfel de evenimente şi merită să încercăm”, susţine Corina Bejinariu. Directorul spune că pentru a organiza un astfel de festival internaţional trebui găsit mai întâi o firmă care să se ocupe, de la A la Z de toate detaliile, inclusiv de găsirea unor sponsori care să susţină din punct de vedere financiar evenimentul. „Sunt, din păcate, foarte puţine trupe care să aibă echipament complet şi fidel pentru reconstituiri. Forme care să organizeze astfel de evenimente sunt şi mai puţine. Eu ştiu una singură, în Bulgaria”, adaugă Corina Bejinariu.