Luna august aduce din nou Caravana Muzeelor
Activitățile Caravanei Muzeelor din prima săptămână a lunii august oferă copiilor ocazia unei „vizite neobișnuite”, la Casa Memorială Gheorghe Tattarescu, muzeu care nu este deschis publicului larg. Proiect de educație muzeală aflat la ediția a V-a, Caravana Muzeelor cuprinde anul acesta opt muzee din structura Muzeului Municipiului București. Pe durata vacanței de vară, timp de o lună și jumătate, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani pot descoperi, într-o manieră interactivă și amuzantă, tehnici artistice, clădiri fascinante, opere de artă valoroase și aspecte ale vieții de zi cu zi a bucureștenilor din alte veacuri.
Pornită în data de 13 iulie, caravana a poposit deja la trei muzee și a primit peste 170 de participanți. La Muzeul Theodor Aman copiii au descoperit tehnicile folosite de către un mare pictor român chiar în spațiul care i-a servit drept casă și atelier, experimentând tehnica linogravurii și pictura cu acrilic. La Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macoviei, creațiile Ligiei au oferit inspirație pentru lucrări de pictură și ilustrație de carte, iar la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck temele Animale și plante din Grădina Paradisului și Peisaje de vară au fost explorate pornind de la picturile Ceciliei Storck.
În săptămânile următoare, copiii vor avea ocazia să exploreze secretele din Casa Memorială Gheorghe Tattarescu, să cunoască activitatea științifică a savantului Victor Babeș și colecția familiei sale, să înțeleagă moda, arta și arhitectura din alte veacuri prin intermediul obiectelor valoroase din expozițiile „Pinacoteca Bucureştiului. Un proiect interbelic” și „Timpul Orașului”, deschise la Palatul Suțu, urmând apoi să descopere viața și colecția de numismatică a familiei Maria și Dr. George Severeanu în clădirea în care aceștia au locuit. În ultima săptămână, educatorii muzeali ai Caravanei așteptă copiii într-un muzeu surpriză. (31 august – 2 septembrie)
Activitățile Caravanei se desfășoară în zilele de miercuri, joi și vineri, începând cu ora 10:00, în fiecare săptămână la un alt muzeu. Taxa de participare este de 10 lei/ședință pentru fiecare copil. Înscrierile se pot face la adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau la nr. de tel. 0372 892 980, pentru una sau mai multe zile.
Programul detaliat al următoarelor săptămâni:
O vizită într-un muzeu neobișnuit:Casa Memorială Gheorghe Tattarescu:3-5 august 2016, Casa Memorială Gheorghe Tattarescu
Miercuri, 3 august, ora 10.00 – Hanuri din Bucureștiul de altădată:Nu departe de centrul vechi al Bucureștilor se păstrează un han de la începutul secolului al XIX-lea, care a devenit mai târziu reședința pictorului Gheorghe Tattarescu. Povestim despre călătorii care se opreau în hanurile bucureștene, din ce părți ale lumii veneau, iar la atelier vom schița în pastel un han plin de călători, în costume felurite.
Joi, 4 august, ora 10.00 – Muzeul ascuns:cu ocazia acestei activități organizate într-un muzeu care nu este inclus în circuitul de vizitare al publicului, vom afla cine a fost Gheorghe Tattarescu și vom descoperi cum se conservă și se restaurează obiectele valoroase. La atelier, vom experimenta o metodă de restaurare a unui obiect.
Vineri, 5 august, ora 10.00 – O vizită în depozitul de sculptură:muzeele amenajează diverse expoziții pentru public, însă dețin și depozite vaste, care adăpostesc multe alte obiecte. În mod excepțional, vom dezvălui câteva secrete ale muzeelor vizitând depozitul de sculptură, apoi vom modela în lut lucrările care ne-au impresionat cel mai mult.
Adresa Casei Memoriale Gheorghe Tattarescu:Str. Domnița Anastasia nr. 7 (vis-a-vis de fosta Agenție CFR Brezoianu)
Istoria unei familii:familia Babeș:10-12 august 2016, Muzeul Victor Babeș
Miercuri, 10 august, ora 10.00 – Medicul Victor Babeș și noile descoperiri ştiinţifice:descoperim prin joc lumea nevăzută din jurul nostru. Aflăm ce sunt bacteriile și realizăm experimente inedite.
Joi, 11 august, ora 10.00 – Animale ascunse în colecţia Babeş:vorbim despre istoria casei, obiectele din colecția Muzeului Victor Babeș, apoi descoperim motive decorative inspirate din lumea animalelor. În cadrul aplicaţiei practice, desenăm animalul preferat încadrat de un passepartout cu diverse elemente.
Vineri, 12 august, ora 10.00 – Artele decorative din colecția Babeș:Mobilier, ceramică și tapiserie completează colecția de picturi din muzeu. La atelier personalizăm un obiect și realizăm un semn de carte în tehnică mixtă, cu autocolant.
Adresa Muzeului Victor Babeș:Str. Andrei Mureșanu, nr.14A (lângă Piața Dorobanți)
Despre modă, arte și arhitectură la Palatul Suțu:17-19 august 2016, Palatul Suțu – Muzeul
Municipiului București
Miercuri, 17 august, ora 10.00 – Artiști din colecția Pinacotecii orașului București:vom vizita o expoziție excepțională care dezvăluie, după mai bine de 25 de ani, valorile din Pinacoteca Municipiului București;descoperim artiști români importanți și ce genuri artistice au abordat în lucrările lor. Devenim artiști, la rândul nostru, și pictăm cu acrilic pe pânză unul dintre genurile artistice discutate.
Joi, 18 august, ora 10.00 – Moda de-a lungul vremii:în expoziția Timpul Orașului povestim despre rochii folosite la serate, dar și despre uniforme militare. În cadrul activității practice, realizăm costume folosind colajul cu material textil.
Vineri, 19 august, ora 10.00 – Povestea familiei Suţu:vorbim despre istoria palatului, despre Grigore Suțu și soția acestuia, Irina. Inspirați de povestea stemei familiei Suțu, în cadrul aplicației practice decorăm propria stemă pe carton, cu acrilic.
Adresa Palatului Suțu:B-dul I.C. Brătianu, nr. 2 (Piața Universității)
Istoria unei familii:Maria și dr. George Severeanu:24-26 august 2016, Muzeul dr. George Severeanu
Miercuri, 24 august, ora 10.00 – Povestea colecției doctorului Severeanu:povestim despre pasiunea doctorului Severeanu pentru arheologie greco-romană și pentru numismatică. Majoritatea colecționarilor au portrete realizate de artiști celebri;inspirați de portretul primului medic radiolog din România, dar și de portretele reprezentate pe monede. La atelier realizăm portretul doctorului Severeanu înconjurat de obiectele sale preferate, folosind acrilic pe pânză.
Joi, 25 august, ora 10.00 – Case vechi din București:descoperim o reşedinţă specifică pentru perioada 1880-1920, cu elemente concepute pentru găzduirea unei colecții, cu decoraţie sculptată în lemn de nuc sau de stejar și cu ornamente aurite. La atelier, schițăm în pastel o cameră specială pentru propria colecție.
Vineri, 26 august, ora 10.00 – Istoria și circulația banilor:vizitând expoziția „Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi”, descoperim o parte semnificativă din colecția familiei Severeanu și discutăm despre istoria banilor care au circulat în București. În cadrul aplicației practice, lucrăm pe carton colorat monede și bancnote din țări imaginare.
Adresa Muzeului George Severeanu:Str. Henri Coandă, nr. 26 (lângă Direcția Generală de Pașapoarte)
Un muzeu surpriză în peisajul Bucureștiului (31 august-2 septembrie 2016)