Lumea de mâine, lumea în pericol

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 24 iulie 2020

La o jumătate de an de la izbucnirea pandemiei, omenirea își pune întrebarea cum va arăta viitorul. Care vor fi consecințele crizei? Ce urmează după pandemie?

Răspunsul sau răspunsurile nu sunt ușor de dat. Pentru majoritatea gânditorilor este clar că pandemia a venit într-un moment de schimbări, de tensiuni, de provocări, de transformări pe care nu face decât să le accelereze și să le crească în intesitate.

În ce fel și în ce zone se vor manifesta mai dramatic aceste procese, încearcă să răspundă 43 de analiști, gânditori și experți, nume importante din România și din străinătate , prin 37 de eseuri reunite în volumul Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? 

Editată de think-thank-ul românesc New Strategy Center , sub îngrijirea Oliviei Toderean, a lui Sergiu Celac și George Scutaru, cartea apărută la Editura Curtea Veche, aduce expertiză și putere analitică din diverse școli de gândire și deschide perpectiva spre înțelegerea relațiilor dintre principalii actori globali, SUA,China, Rusia, rolul NATO și al Uniunii Europene, dar și spre clarificarea fenomenelor de mare profunzime privind schimbările în economia mondială, implicațiile sociale și psihologice ale crizei, evoluțiile din politica externă și de securitate la nivel mondial.

Ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen, autorul cărții Lumea în pericol, recent traduse în limba română, semnează prefața, iar președintele Academiei, Ioan Aurel Pop este cel care a scris postfața.

Volumul a fost realizat în perioada de urgență, fără nicio întâlnire fizică între autori și editori. 

Dintre cei 43 de autori , cu profesii și expertize diferite politologi, economiști, sociologi, psihologi, ingineri, nume recunoscute în domeniile abordate în carte,16 sunt reprezentanți ai mediilor academice și ai unor think-tank-uri de prestigiu din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Norvegia, Ucraina, Turcia, Republica Moldova.

Deși abordările sunt diferite, cel puțin una dintre concluzii este împărtășită, trăim vremuri dificile, în care capacitatea noastră de a coopera și de acționa sunt puse la mare încercare în pragul unor schimbări dramatice.

 Ceea ce este esențial în aceste vremuri, subliniază Ioan Aurel Pop în încheierea volumului:

„Această pandemie a provocat nu numai îmbolnăviri, izolare, carantină, restricții de tot felul, îngrijorare, agitație, negare și moarte, ci și o efervescență intelectuală deosebită.(…) Așa că specialiștii în munca intelectuală au avut timp să întoarcă această criză pe toate părțile, să-i caute antecedente, să compare, să aducă argumente sau contraargumente, să constate și să prevadă. La fel fac și autorii acestei admirabile cărți, care-și pun întrebări, elaborează strategii, caută soluții, formulează ipoteze și au, rareori, certitudini. (…) Dar, fiind de acord că lumea de după pandemie nu va mai fi – cel puțin pentru o vreme – aceeași cu cea de dinainte, sunt de acord că avem, ca intelectuali, o mare responsabilitate: să nu permitem ca schimbările să altereze lumea, s-o împingă spre criză perpetuă și suferință, ci să lucrăm cu toții ca să fie o lume mai bună.” 

Mai multe