„LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”, o expoziție inedită
În perioada 11 septembrie 2020 – 01 septembrie 2021, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește expoziția „LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”. Evenimentul este unul dintre inițiativele de popularizare a Programului Național LIMES, prin care s-a dorit atragerea atenției publicului asupra valorii universale excepționale a patrimoniului adăpostit de aceste situri arheologice și conștientizarea oportunității remarcabile de a avea, pe teritoriul țării noastre, o parte atât de însemnată a Patrimoniului Mondial.
Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.
Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere:
Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (MNU)
Muzeul Național de Istorie a României, București (MNIR)
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeș (MJERG)
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța (MINAC)
Muzeului Civilizației Dacice și Romane, Deva (MCDR)
Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin (MRPF)
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați (MIGL)
Muzeul Municipal Mediaș (MMM)
Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș (MJM)
Muzeul Național al Banatului, Timișoara (MNB)
Muzeul de Istorie și Arheologie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea (ICEM)
Muzeul de Istorie Turda (MIT)
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău (MJIAZ)