Lideri, adepți și supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial
BBC Knowledge va difuza Lideri, adepți și supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial – un nou sezon de programe care marchează aniversarea a 75 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial și care aduce în prim plan intrigile și poveștile captivante din perioada celui mai distrugător război al omenirii.
Supraviețuitorii britanici ai HolocaustuluiMiercuri, 17 septembrie, ora 23:00
Au fost martorii celor mai mari crime împotriva umanității. Cu toate acestea, ce știm despre supraviețuitorii Holocaustului care au ales pământul britanic drept casă?
Supraviețuitorii britanici ai Holocaustuluine dezvăluie, cu sensibilitate și compasiune, experiențele celei din urmă generații care a trăit ororile Holocaustului.
\Multe dintre amintirile acestora sunt înfiorătoare, însă ele oferă și o serie de momente de speranță și umanitate-rugămintea unei fiice adresată unui ofițer SS care a condus, în cele din urmă, la salvarea mamei sale de la gazare și relația dintre o tânără și un soldat britanic care a ajutat la eliberarea lagărului de concentrare de la Bergen-Belsen.
Prizonier nr. A26188:Henia BryerMiercuri, 24 septembrie, ora 23:00
Invazia Poloniei de către Germania în 1939 a marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial și escaladarea persecuției evreilor de către naziști. Totodată, a reprezentat și începutul uneia dintre cele mai emoționante și remarcabile povești de război.
Documentarul Prizonier nr. A26188:Henia Bryer spune povestea unei tinere poloneze, Henia, care provenea dintr-o familie de evrei din clasa de mijloc. Henia și-a pierdut tatăl, fratele și sora în timpul ocupației germane, a supraviețuit experienței a patru lagăre de concentrare și a asistat la crearea statului Israel, în 1948.
Henia își începe povestea sfâșietoare cu mutarea familiei sale din casa din Radom, Polonia, în ghetou, continuând cu lagărul de concentrare de la Plaszow, apoi Majdanek și Auschwitz și, în cele din urmă, Bergen-Belsen.
Henia descrie cu calm și demnitate ororile lagărelor de concentrare, Marșul Morții și modul în care a reușit să supraviețuiască grație unei combinații de ingeniozitate și noroc. Filmat de nepoata sa, documentarul spune povestea supraviețuirii Heniei și reprezintă o moștenire pentru familia sa și alți supraviețuitori ai genocidului.
Treblinka:Lagărul morțiiMiercuri, 1 octombrie, ora 23:00
Treblinka:Lagărul Morții dezvăluie povestea ultimilor doi supraviețuitori ai lagărului de exterminare Treblinka din Polonia, locul unde singurul mod de a supraviețui atrocităților era fuga.
Nimeni nu a salvat Treblinka. Ofițerii SS au distrus lagărul și au încercat să șteargă de pe hartă locul în care s-au petrecut cele mai sângeroase crime ale lumii.
Situată în pădurile din estul orașului Warsaw, Treblinka a „devorat” între 800 000 – 900 000 de nevinovați, într-o cursă a crimelor care a durat mai bine de un an. 10 000 de oameni erau gazați pe zi, în doar două ore de la sosirea în lagăr.
Treblinka este inima Holocaustului, este epicentrul genocidului din Warsaw care a redus la tăcere 3 milioane de evrei polonezi în cadrul Operațiunii Reinhardt, dar este adesea uitată. Spre deosebire de Auschwitz, aici există atât de puțini supraviețuitori, încât atrocitățile din Treblinka sunt ignorate.
Dintre cei mai puțin de 40 de supraviețuitori până la finalul războiului, au rămas doar doi martori ai suferințelor – Samuel Willenberg and Kalman Taigman.
Documentarul Treblinka:Lagărul Morții combină interviurile în profunzime cu secvențe de actualitate din locurile în care s-au petrecut aceste evenimente, dezvăluind totodată reacțiile emoționale diferite ale celor doi supraviețuitori.
Churchillși conspirația fascistăMiercuri, 27 august, ora 23:50
În mai 1940, Marea Britanie se afla într-un mare pericol-Winston Churchill devenise de curând prim ministru și se confrunta cu o posibilă invazie nazistă. Cu toate acestea, nu Hitler era cel care prezenta o amenințare...
Amenințarea venea chiar din partea Marii Britanii, mai exact din partea MI5, a simpatizanților fasciști britanici care puteau submina eforturile de razboi din interior.
Cu câteva zile înainte ca Churchill să devină prim ministru, MI5 au luat cu asalt membrii unei organizații secrete numite The Right Club, susținători ai nazismului, conduși de aristocratul Archibald Ramsay, membru al partidului lui Churchill.
Scopul organizației era de a deturna guvernul și de se a încheia o alianță cu Hitler. În momentul în care au găsit documente secrete ce ar fi putut să-l discrediteze pe Churchill și să împiedice intrarea Americii în război, știau că au un As în mânecă.
Ceea ce nu știau membrii MI5 era că strălucitul spion Maxwell Knight urma să le întindă o capcană. Dacă operațiunea împotriva organizației lui Ramsay avea succes, peste 1000 de britanici, adepți ai ideologiei naziste, erau eliminați.
Documentarul Churchillși conspirația fascistădezvăluie o latură mai puțin cunoscută a Marii Britanii în vreme de război – o lume întunecată de trădatori, de aristocrați fasciști și de spioni.
Al Doilea Război Mondial:1941și Omul de oțelMiercuri, 10 septembrie, ora 23:50
Al Doilea Război Mondial:1941și Omul de oțelprezintă invazia nazistă a Uniunii Sovietice în 1941. Istoricul David Reynolds reevaluează rolul lui Stalin în lupta pe viață și moarte dintre Germania și Rusia în cel de-al Doilea Război Mondial, analizând aspecte precum labilitatea sa mentală, capacitatea de a face compromisuri și loialitatea față de aliați.
Numele Stalin înseamnă „om de oțel”, dar documentarul demonstrează faptul în războiul din 1941, Stalin nu s-a ridicat la nivelul numelui său. Călătorind spre câmpurile de bătălie din Rusia, David Reynolds prezintă anihilarea Rusiei, proces ce durează doar câteva luni pe fondul căderilor nervoase ale lui Stalin.
Documentarul Al Doilea Război Mondial:1941și Omul de oțel prezintă un Stalin care a învățat să recurgă la compromisuri pentru a câștiga, urmând sfaturile generalilor săi și minimizând ideologia comunistă.
Folosindu-se de telegrame originale și de documente oficiale, Al Doilea Război Mondial:1941 și Omul de oțel dezvăluie o nouă perspectivă asupra vizitei confidențiale a lui Winston Churchill la Mascova în 1942 și reevaluează modul în care Marea Britanie și America au fost atrase în acceptarea unei alianțe cu Stalin, un dictator aproape la fel de criminal ca dușmanul nazist.
Al Doilea Război Mondial:1942și punctul slab al lui HitlerMiercuri, 24 septembrie, ora 23:45
Dacă britanicii au luptat în Al Doilea Război Mondial împotriva lui Hitler, atunci de ce au petrecut atât de mult timp luptând în America de Nord și Italia?
Documentarul Al Doilea Război Mondial:1942 și punctul slab al lui Hitlerface cunoscută convingerea istoricului David Reynolds potrivit căreia Marea Mediterană a fost punctul slab al Europei lui Hitler.
Călătorind spre câmpurile de luptă din Egipt și Italia, precum Cassino-locul în care a avut loc unul dintre cele mai groaznice masacre din Europa de Vest – David prezintă modul în care acest punct slab a devenit obsesia întunecată a lui Churchill.
Totodată, documentarul aduce în atenția publicului un prim ministru diferit față de cel din 1940-un lider vulnerabil din punct de vedere politic, disperat să salveze un imperiu britanic care urma să se prăbușească, un lider care își pierde încrederea în propria armată și care este pregătit chiar să își trădeze aliații americani, toate cu scopul de a întârzia o luptă împotriva Germaniei în nordul Franței.
Capete încoronate în războiMiercuri, 3 septembrie, ora 23:50
Capete încoronate în războioferă o privire în detaliu asupra implicării membrilor familiei regale în evenimentele din perioada 1939 – 1945, o parte uitată a celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1939, monarhii nu mai erau conducătorii armatei în război. Totuși, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta (Regina Mamă) au jucat în continuare un rol important ca tată și mamă ai unei națiuni care avea nevoie cu disperare de lideri puternici.
Atât Regele, cât și Regina, au stat în Londra în timpul bombardamentelor din perioada cunoscută ca The Blitz, vizitând zonele devastate ale orașului pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul. În urma acestei experiențe, Regina îi scrie mamei Regelui:“De acum, mă voi putea uita în ochii oamenilor”.
Documentarul Capete încoronate în războifolosește o seriede imagini de actualitate și o colecție de fotografii ale familiei regale pentru a dezvălui contribuția membrilor familiei regale în perioada nefastă a războiului. La mai bine de 70 de ani de când Palatul Buckingham a fost țintit de trei ori într-o săptămână de Luftwaffe, urmează să vedem cum familia regală schimbă lucrurile.