Lansare de carte la MȚR: Volumele XII şi XIII din seria "Afaceri Orientale"
Joi, 9 octombrie 2014, va avea loc lansarea volumelor nr. XII şi XIII din seria "Afaceri Orientale" iniţiată de Vadim Guzun sub egida Institutului de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române:''Nichita Smochină:vox clamantis in deserto", respectiv, "Care patrie? Memoriile unui subprefect român în Transnistria". Evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naşterea liderului românilor transnistreni Nichita Smochină, va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român - Librăria Cărturești, Șoseaua Kiseleff nr. 3, Sector 1, București.
"Nichita Smochină:vox clamantis in deserto", semnat de Alexandru Smochină, este titlul volumului nr. XII din seria "Afaceri Orientale" publicat la editura Argonaut din Cluj-Napoca (308 pagini). Din prefaţa semnată de Nicolae Enciu, dr. habilitat, Academia de Ştiinţe de la Chişinău: "Biografia vieţii şi activităţii academicianului Nichita Smochină (1894-1980), neobosit apărător al cauzei românilor transnistreni, constituind elementul-cheie al celui de al doisprezecelea volum din seria „Afaceri Orientale”, aparţine chiar fiului acestuia, Alexandru Smochină, un excelent cunoscător al istoriei românilor din Transnistria şi Basarabia. Alesele calităţi de intelectual, la care se adaugă un indiscutabil talent de scriitor, fac din lucrarea editată pentru prima dată de istoricul şi diplomatul de carieră Vadim Guzun un veritabil manual de istorie contemporană a românilor, dar şi un captivant roman istoric. De actualitate pentru cultura noastră naţională, îngrijite şi completate de editor cu o serie de materiale importante, memoriile lui Alexandru Smochină oferă cea mai completă şi autentică descriere a marelui patriot, om de luptă şi de jertfă, care a fost românul transnistrean Nichita Smochină".
Volumul nr. XIII din seria "Afaceri Orientale" - "Care patrie? Memoriile unui subprefect român în Transnistria", semnat de Alexandru Smochină şi prefaţat de Mihai Taşcă, apare tot la editura Argonaut din Cluj-Napoca (740 pagini). Alexandru Smochină (1915-2002), fiul liderului românilor transnistreni, Nichita Smochină, s-a născut în localitatea Mahala, de pe malul stâng al Nistrului, fiind adus în România după instalarea regimului bolşevic în Ucraina. Licenţiat în Drept, a îndeplinit funcţia de subprefect în Guvernământul Transnistriei (1941-1944), iar după război a fost arestat de Securitatea română, predat URSS, anchetat de Securitatea de la Chişinău pentru "activitate antisovietică" şi "românizare a moldovenilor", internat în GULAG. Eliberat în 1956, persecutat în epoca Gheorghiu-Dej şi reabilitat parţial de regimul Ceauşescu, Alexandru a supravieţuit prăbuşirii sistemului comunist. Această viaţă a copilului, fugarului, funcţionarului, avocatului, părintelui, deţinutului politic, şomerului, controlorului şi, într-un final, bibliografului Academiei, este reflectată în volumul editat de Vadim Guzun.