Lansare „Aristocrati romani in lumea lui Proust”
Va asteptam la Libraria Humanitas de la Cismigiu sambata, 27 februarie, ora 17, la lansarea volumului Aristocrati romani in lumea lui Proust. Anton Bibescu, Martha Bibescu, Anna de Noailles, Elena Bibescu de Mihai Dimitrie Sturdza, recent aparut la Humanitas, in colectia Istorie. Vor participa la eveniment, alaturi de autor, istoricii Georgeta Filitti, Andrei Pippidi si Sergiu Iosipescu. Intalnirea va fi moderata de Catalin Strat, redactor al Editurii Humanitas.
Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana la data de 27 februarie, ora 16.30.
Aceasta carte are patru eroi. De fapt cinci, cu Marcel Proust, care le este prieten si confident. Cu totii iubesc artele, spectacolele de teatru, frecventeaza saloanele literare, adora viata mondena si cu totii sunt atinsi de o maladie care, in atmosfera de Belle Époque, doar la elite e fireasca si cumva obligatorie:snobismul. Dar, dincolo de imaginea unor aristocrati romani care fac parte din lumea buna pariziana, descoperim un diplomat discret si eficient, Anton Bibescu, o scriitoare care tine sa straluceasca si in cercurile influente, Martha Bibescu, o poeta careia contemporanii ii spun divina contesa, Anna de Noailles, si o pianista care uimeste prin virtuozitate, Elena Bibescu.
Anne de Noailles si Constantin Brancoveanu, Marthe Bibesco si Anton Bibescu au jucat in cultura europeana a vremii lor un rol ce nu poate fi trecut cu vederea. Ei au fost prieteni apropiati si admiratori ai lui Marcel Proust, inca din vremea cand acesta era un necunoscut in afara cercurilor mondene ale Parisului. Acolo, multa vreme, lui Proust nu i s-a dat nici o importanta. si din acest motiv, pe care nici nu-l puteau banui la acea vreme, cei patru romani au ocupat un loc deloc neglijabil in «Galaxia Proust», in lumea personajelor care au contribuit la geneza suitei In cautarea timpului pierdut, astazi obiect de pretuire universala. Tot ei au fost antemergatorii altei generatii de romani, cea a lui Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugen Ionescu, care, ca si Proust, sunt astazi nume si repere de neocolit... (Mihai Dimitrie Sturdza)
Consideratiile istorice, eruditia, observatiile si notele uneori ironice ale lui Mihai Dimitrie Sturdza, precum si sansa de a intelege, ca urmas al unei importante familii boieresti romanesti, etosul personajelor sale fac din aceasta carte mai mult decat un eseu biografic. E o veche fotografie de grup in alb si negru pe care autorul a innobilat-o colorand-o cu nuantele potrivite.