Istoriile lui Lucian Boia
Lucian Boia e unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine vânduţi istorici din România. A devenit cunoscut datorită cărţii care, la apariţia sa, în 1997, a produs o schimbare radicală în istoriografia română. Este vorba, desigur, despre Istorie şi mit în conştiinţa românească.
Dar Lucian Boia are multe alte cărţi care merită citite, iar aceste dialoguri cu un vechi student de-ai săi, Eugen Stancu, explică în bună măsură interesele diverse ale celui care a scris nu doar despre elitele intelectuale româneşti, ci şi despre marţieni sau Jules Verne.
Lucian Boia ne relatează cum a ajuns să studieze istoria (domeniu care, crede el, i-a fost predestinat:„dacă nu aş fi făcut istoria, mi-aş fi ratat viaţa şi nu ştiu ce aş fi putut să realizez”) şi care a fost parcursul său profesional – cu nelipsitele dificultăţile – în timpul regimului comunist şi după. Aflăm, de asemenea, poveştile din spatele cărţilor sale şi ce anume l-a împins să le scrie.
Cei care caută răspunsuri despre ce presupune munca unui istoric, despre ceesteistoria şi ce facem cu ea pot găsi în Istoriile melevarianta lui Lucian Boia. Ea poate părea însă, în opinia unora, nesatisfăcătoare:istoria nu ne învaţă nimic şi nici nu foloseşte, în termeni practici, la nimic. Pentru că, la urma urmei, „lucrurile cele mai elevate nu folosesc la nimic”.
Istoriile mele. Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia
Editura Humanitas;Număr pagini:216;Preţ:27 lei