Istoria filmului maghiar. "Sarajevo" (1940)
Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond deschid porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate franceze Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat această serie de proiecţii lunare, în cadrul cărora prezentăm cele mai reprezentative creaţii cinematografice pentru fiecare perioadă şi gen din istoria cinematografiei maghiare.
Sarajevo
1940, dramă, 81 min., subtitrat în limba română
Regia:Ráthonyi Ákos
Scenariul:Radványi Géza, Szatmári Jenő
Imaginea:Vass KárolyMuzica:Fényes Szabolcs
Distribuţia:Tasnády-Fekete Mária, Tímár József, Kiss Ferenc, Berky Lili, Ladomerszky Margit
Pelicula regizată în 1940 de Ráthonyi Ákos este o raritate a cinematografiei dinainte de 1945, pentru că abordează într-un mod surprinzător de îndrăzneţ şi cu exigenţă o tematică foarte delicată:vâltoarea, tensiunea, prejudecăţile, suspiciunile numeroaselor naţiuni de pe teritoriul Ungariei dinainte de Primul Război Mondial.
În film suntem martorii unei poveşti de dragoste care începe la defilarea festivă organizată în cinstea lui Franz Ferdinand la Sarajevo, poveste care serveşte la o introspecţie în societatea europeană la început de secol XX.
Ráthonyi Ákos (1909-1969) a regizat, între 1936 şi 1947, cu precădere comedii, iar acest film cu tematica războiului, plin de întorsături dramatice este considerat, tocmai din această cauză, un film important atât în filmografia sa, cât şi în istoria cinematografiei maghiare.