Începe Festivalul Internațional George Enescu, ediția a 26-a

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Adina Scorțescu
🗓️ 26 august 2023

Duminică, 27 august, debutează a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Încă mai găsiți bilete pentru concertul de deschidere de la Sala Palatului, care îl are ca solist pe celebrul violoncelist Gautier Capuçon.

Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium și Teatrul Odeon vor urca peste 3500 de artiști invitați, în cadrul a 90 de concerte susținute la București.

Biletele costă între 250 de lei (categoria VIP) și 120 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii au reducere (70 de lei).

În sala de concert, dar și online

Nu reușiți să ajungeți în sala de concert? Atunci încercați o audiție online. Peste 60 de concerte vor fi transmise în direct pe site-ul festivalului: www.festivalenescu.ro

Programul oficial din acest an cuprinde șase serii de concerte, fiecare cu o tematică diferită, construită pentru specificul fiecărei săli și al publicului căreia îi este adresată.

Seriile de concerte

Seria Mari orchestre ale lumii aduce 13 orchestre internaționale şi 3 orchestre din România pe scena de la Sala Palatului, într-un maraton muzical de 29 de concerte în 29 de zile consecutive.

Concertele  de la Ateneul Român reprezintă ocazia publicului de a asculta cele mai cunoscute orchestre simfonice și de cameră din lume, într-una dintre clădirile cu cea mai bună acustică, Ateneul Român. 

Concertele de la miezul noptii adună 11 propuneri de recitaluri de neratat, tot pe scena Ateneului Român, de această dată cu un program care trece de la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație.

Seria Enescu si contemporanii surprinde relația pe care marele George Enescu o avea cu alți mari compozitori, care i-au fost contemporani, într-o serie de concerte desfășurate în diminețile de weekend, la Sala Auditorium.

Seria Orchestrelor românești reprezintă întâlnirea publicului cu orchestrele din țara noastră într-un program variat, care include autori romantici sau moderni dar şi muzică contemporană. 

O noutate a acestei ediții este seria Concerte pentru familii si copii (la Sala Majestic a Teatrului Odeon).

Artiștii invitați

Orchestrele importante care vor participa la ediția din acest an sunt:  Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Tonhalle din Zürich, London Symphony Orchestra și Orchestra Filarmonică Cehă. 

Printre dirijorii de renume internațional îi regăsim pe Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Wilson Hermanto, Paavo Järvi, Delyana Lazarova, Lawrence Foster și Vladimir Jurowski.

Câțiva dintre soliștii care vor acompania orchestrele sunt: Patricia Kopatchinskaja, Gautier Capuçon, Yuja Wang, Klaus Mäkelä, Daniel Hope, Olga Peretyatko, Fazil Say, Avi Avital, Kate Lindsey, Cameron Carpenter, Xavier de Maistre, José Cura, David Grimal, Daniel Müller-Schott, Benjamin Kruithof, Maria Marica, Alexandra Segal.

FOTO: Alex Damian

Mai multe